LeBron o ubojstvu Afroamerikanca: Shvaćate li sada?

Smrt Georgea Floyda, 46-godišnjaka iz Minneapolisa, koji je preminuo u bolnici nakon policijskog privođenja, ponovno je uzbunila afroameričku zajednicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Glas protiv policijske brutalnosti dignula je i NBA zvijezda LeBron James.

Tijekom privođenja Floyda je koljenom prignječio policajac dok je licem bio okrenut prema asfaltu. Poslije je umro u bolnici, a njegova obitelj tvrdi da je policija primijenila pretjeranu uporabu sile.

Četvorica policajaca koji su sudjelovali u privođenju dobila su otkaz, a diljem Amerike počeli su prosvjedi u koje se uključio i James.  

- Shvaćate li sada ili vam je još sve u magli?, napisao je LeBron James na Instagramu.


Uz fotografiju privođenja Floyda, objavio je i onu Colina Kaepernicka iz 2016. dok je klečao tijekom intoniranja himne. Bivši quarterback momčadi San Francisco 49ersa na taj je način prosvjedovao protiv sve češćih slučajeva u kojima bijeli policajci ubijaju Afroamerikance.

I Rudyja Goberta, suigrača Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu, također je pogodio ovaj događaj. Nije mu jasno da drugi policajci nisu reagirali na vrijeme i zaustavili iživljavanje na Floydu.