Povjerenik NHL-a otkrio kako će izgledati nastavak natjecanja

Povjerenik sjevernoameričke Nacionalne hokejaške lige (NHL) Gary Bettman potvrdio je u televizijskoj izjavi da će mogući nastavak prekinutog natjecanja biti izveden kao doigravanje za Stanley Cup u kojem će sudjelovati 24 momčadi.

Plan je da će se za naslov boriti 12 momčadi iz Istočne i 12 momčadi iz Zapadne konferencije, a za sedam najlošijih klubova je sezona završena 12. ožujka, kad je došlo do prekida natjecanja zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa. Sve utakmice će biti igrane u dva grada.

Bettman nije rekao o kojim se gradovima radi, ali je rekao da su u konkurenciji Chicago, Columbus, Dallas, Los Angeles, Las Vegas, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto, Vancouver i Edmonton. Iako su među kandidatima tri kanadska grada, Bettman je rekao da će oni biti uzeti u obzir samo u slučaju da Kanada ukine obaveznu 14-dnevnu karantenu za sve koji dolaze u tu zemlju.
Povjerenik NHL-a nije jasno naznačio koji je očekivani datum početak natjecanja, ali je rekao da trening kampovi neće biti otvoreni prije 1. srpnja.

- Iako silno želimo povratak na led, nećemo poduzimati nikakve korake prije nego što dobijemo jamstva od medicinskih profesionalaca i relevantnih vladinih službi da imamo zajamčenu sigurnost. Ne želimo ići tamo gdje je velik broj zaraženih i ne želimo ići tamo gdje ne možemo jamčiti primjerena testiranja. Testiranja će biti opsežna, ali ne smije kolidirati s potrebama lokalnog stanovništva, rekao je Bettman te najavio da će odluku o gradovima domaćinima natjecanja vjerojatno donijeti u sljedeća tri do četiri tjedna.

Prema prijedlogu sustava natjecanja po četiri najbolje momčadi Istočne i Zapadne konferencije u trenutku prekida osnovnog dijela ove sezone bit će slobodne u prvom krugu, ali će se u međusobnim utakmicama boriti za mjesta nositelja. Boston, Tampa Bay, Washington i Philadelphia su četiri najbolje momčadi s Istoka, a na Zapadu su to St. Louis, Colorado, Vegas i Dallas.

Preostalih 16 klubova će u prvom krugu doigravanja igrati na tri pobjede, a parovi bi trebali biti Pittsburgh - Montreal, Carolina - New York Rangers, New York Islanders - Florida i Toronto - Columbus u Istočnoj konferenciji te Edmonton - Chicago, Nashville - Arizona, Vancouver - Minnesota i Calgary - Winnipeg u Zapadnoj.

Od drugog kruga bi se igralo na četiri pobjede.

- Očekujemo da će sezona trajati do kraja ljeta i početka jeseni, zaključio je Bettman.