AZ Alkmaar želi u Ligu prvaka umjesto Ajaxa

Nizozemski nogometni prvoligaš AZ Alkmaar zatražio je od Europske nogometne federacije (UEFA) poništenje odluke Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) kojom je Ajaxu dodijeljeno mjesto koje vodi izravno u natjecanje po skupinama Lige prvaka iduće sezone.

Nakon što je nizozemska vlada zabranila sve nogometne aktivnosti do rujna ove godine, KNVB je koncem travnja donio odluku o prekidu prvenstva, te prvi put nakon 1945. nije proglašen novi prvak države. Odlučeno je i kako neće biti ni promocije u viši rang natjecanja, kao ni ispadanja iz Eredivisie.

Kad su europska mjesta u pitanju odlučeno je da u Ligu prvaka izravno ide Ajax, a u kvalifikacije Lige prvaka AZ Alkmaar, dok će Feyenoord, PSV i Willem II biti predstavnici u idućoj sezoni Europske lige.

Ajax i AZ su prekid dočekali bodovno izjednačeni na vrhu ljestvice, a pri tome je Ajax imao za osam golova bolju razliku pogodaka, dok je AZ imao bolji međusobni omjer s obzirom na to da je u oba navrata bio bolji od "Kopljanika".

U Alkmaaru vjeruju kako su oni trebali biti prijavljeni kao direktni putnici u "Champions League" jer su u ovoj sezoni pobijedili Ajax i kod kuće i u gostima. U Alkmaaru su slavili 1-0, a u Amsterdamu s 2-0.

- Razlika pogodaka nije objektivni kriterij, poručili su iz AZ-a.

Iz KNVB-a su poručili kako nemaju namjeru promijeniti svoju odluku.

- Mjesta u europskim kupovima sljedeće sezone odlučili smo na temelju tri kriterija: transparentnosti, objektivnosti i sportske sposobnost. Držimo se ljestvice, a Ajax je broj jedan, poručili su iz KNVB-a.