Hrvatski sportaši na ZOI-ma

Do početka XXI. zimskih olimpijskih igara u Vancouveru u Kanadi preostalo je još devet dana. Hrvatski olimpijski odbor odlučio je da će boje naše zemlje braniti 19 športaša u četiri sporta: alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu i bobu.

To je za četiri sportaša i dva sporta manje nego prije četiri godine u Torinu, ali i taj broj naših zimskih olimpijaca bio je nezamisliv 1992., kada je Hrvatsku na prvom samostalnom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu predstavljalo četvoro sportaša.

Prvi nastup 1924.

Prvi i jedini nastup hrvatskih skijaša na prijeratnim zimskim olimpijskim igrama bio je nastup na Prvim zimskim olimpijskim igrama, koje su se 1924. održale u francuskom gradiću Chamonixu.

Hrvatski sportaši nastupili su tada u sastavu tadašnje jugoslavenske olimpijske delegacije. Od četvorice skijaša natjecatelja i jedne rezerve, Dušan Zinaja i Miroslav Pandaković bili su iz Hrvatske i nastupili su u trčanju na 18 i 50 kilometara.

U trčanju na 18 km Pandaković je odustao zbog loma skija, a Zinaja je završio utrku kao 36. Zahtjevnu utrku na 50 km Pandaković nije završio, no Dušan Zinaja je tu utrku u teškim snježnim uvjetima ipak sportski dovršio prošavši ciljnu crtu četiri sata nakon prestanka rada sudačkog žirija.