Škoti okončali prvenstvo i proglasili Šimunovićev Celtic prvakom

Celtic, u čijim redovima igra hrvatski nogometaš Jozo Šimunović, proglašen je prvakom Škotske nakon što su prvoligaši u ponedjeljak glasali za okončanje sezone prekinute u trećem mjescu zbog pandemije COVID-19, objavaila je Škotska profesionalna nogometna liga u ponedjeljak.

- SPFL objavljuje danas da je, nakon konzultacija sa svih 12 klubova prve lige, Odbor SPFL-a odlučio da je sezona 2019./2020. Ladbrokes Premiershipa zaključena, kaže se u priopćenju Lige.

- Ta odluka znači da je Celtic prvak u sezoni 2019./2020., a Hearts ispada u drugu ligu, dodaje se u priopćenju.

U trenutku prekida prvenstva sredinom ožujka Celtic je bio vodeći sa 13 bodova više od drugoplasiranog Rangersa.

- Svi bismo voljeli da se sezona završi na nogometnim terenima, na stadionima pred navijačima. Nitko tko ima veze sa škotskim nogometom nije htio da se prvenstvo ovako završi, ali s obzirom na ove okolnosti s kojima do sada nismo bili nikada suočeni , odbor je odlučio da je ovo jedini način, rekao je  Murdoch MacLennan, predsjedavatelj SPFL-a.

- Covid-19 je poremetio sportska natjecanja diljem svijeta i posljedice ćemo osjećati još dugo. Ograničenja škotske vlade i duboka zabrinutost za sigurnost igrača i navijača nije ostavila SPFL-u nikkavu drugu opciju nego da završi prvenstvi i mi sada zahvaljujemo klubovimana potpori koji su nam dali u donošenju ove odluke, dodao je MacLennan.

Sudbina nižih škotskih liga je odlučena još sredinom travnja, ali je prva liga čekala razvoj situacije s mjerama karantene koje su na snazi u Škotskoj.
Prvenstvo su od europskih liga ranije završile zbog pandemije koronavirusa Francuska i Nizozemska, dok druge lige polako nastavljaju sezonu.