Zabranjeno ljubljenje lopte u južnoameričkom nogometu

Zbog pandemije koronavirusa nogometašima u Južnoj Americi bit će zabranjeno ljubiti loptu, razmjenjivati dresove, ali i pljuvati i ispuhivati nos na terenu.

Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) izdala je niz posebnih mjera u jeku pandemije koronavirusa, kako bi se zaštitilo zdravlje svih sudionika kada se najveća južnoamerička natjecanja Copa Libertadores i Copa Sudamericana nastave.
Još uvijek nije poznato kada će krenuti nogometna natjecanja, nagađa se kako to neće biti prije rujna, jer se južnoameričke zemlje bore protiv pandemije. Natjecanja u Copa Libertadores i Copa Sudamericana prekinuta su u ožujku.

CONMEBOL je odobrila izmjene svojih propisa kako bi se prilagodila pandemiji, a dodan je zahtjev za testiranje igrača i ostalih sudionika utakmica. Napravit će se "medicinski registar", kako bi se pratili rezultati testova, a onima koji odbiju testiranje neće biti dozvoljen nastup. Klubovi koji neće sudjelovati bit će kažnjeni.

Među dodacima u propisima je i to da se igračima i sucima zabranjuje ljubljenje lopte prije, za vrijeme i nakon utakmice. Strogo je zabranjeno pljuvanje na terenu, a sudionici utakmice ne smiju ispuhivati nos na terenu.

Prije svake utakmice igračima i sucima će se mjeriti temperatura, a svi na klupi će morati nositi zaštitne maske.

Također, igračima će biti zabranjena razmjena dresova ili bilo kojeg drugog dijela opreme sa suigračima i suparnicima, ali i darovanje opreme navijačima. Zabranjuje se i razmjena klupskih zastavica, što rade kapetani prije svake utakmice.
Konferencije za novinare i uzimanje izjava u mix zonama moći se obaviti samo ako svi sudionici imaju maske.

CONMEBOL je odobrila pet izmjena igrača na svakoj utakmici, nakon što je to dozvolila Međunarodna nogometna federacija (FIFA).