SP u biciklizmu moglo bi se održati na Bliskom istoku

Svjetsko prvenstvo u biciklizmu moglo bi na jesen,zbog krize s koronavirusom, biti premješteno u jednu od zemalja na Bliskom Istoku, javlja španjolski list "Marca".

Prvenstvo se, prema još uvijek aktualnom rasporedu Međunarodne biciklističke unije (UCI), treba održati u Aigle-Martignyju u Švicarskoj.

Organizatori u Švicarskoj sve su samo ne optimistični što se tiče realizacije SP-a. Gregory Devaud, voditelj organizacijskog odbora, rekao je švicarskoj javnoj televiziji RTS da želja za organiziranjem prvenstva postoji, ali ne pod svaku cijenu.

- Moramo biti odlučni, ali istodobno ne smijemo biti tvrdoglavi, naglasio je Devaud, koji je svjestan da covid-19 može dovesti do otkazivanja SP-a.

- To je jasno. Ovu jesen ili nikad. Prema drugom scenariju, prvenstvo bi se moglo održati 2026. ili 2027. godine, dodao je organizator prvenstva.

Španjolska "Marca" piše da u slučaju otkazivanja kao zamjena navode se tri zemlje koje bi mogle ugostiti Svjetsko prvenstvo od 20. do 27. rujna, a to su Katar, Oman ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

UCI ne razmišlja o otkazivanju prvenstva, jer je to glavni izvor prihoda Unije čije je sjedište u Aigleu u Švicarskoj. Prema podacima iz prethodnih godina, kotizacija za prvenstvo iznosi oko 10 milijuna eura.

To je, prema pisanju "Marce", jedan od razloga zašto se razmatraju zemlje na Bliskom istoku. U isto vrijeme, UCI strahuje da bi od nastupa na SP mogli odustati neki od najboljih biciklista koji će se natjecati na Tour de Franceu od 29. kolovoza do 20. rujna.