Ždrijeb Eura rukometašica 18. lipnja, Hrvatska u četvrtom 'šeširu'

Ždrijeb za Europsko prvenstvo rukometašica 2020., koje je na rasporedu u prosincu i na kojemu sudjeluje i Hrvatska, održat će se 18. lipnja u 11 sati u Beču, objavila je Europska rukometna federacija (EHF).

Europsko prvenstvo održat će se od 3. do 20. prosinca u Danskoj i Norveškoj, a nastupit će 16 ekipa.

EHF je nedavno zbog pandemije koronavirusa donio odluku da se otkaže nastavak kvalifikacija (odigrana su samo dva kola), a nastup na  Europskom prvenstvu određen je na osnovu poretka na Europskom prvenstvu 2018. godine.

Hrvatska reprezentacija tada je bila 16. i na osnovu tog plasmana osigurala je nastup na Europskom prvenstvu 2020., a svrstana je u četvrti 'šešir' zajedno s ekipama Slovenije, Poljske i Češke.

U prvoj skupini su Francuska, Rusija, Nizozemska i Rumunjska, u drugoj su Norveška, Švedska, Mađarska i Danska, a u trećoj Crna Gora, Njemačka, Srbija i Španjolska.

Organizatori su odlučili da će Danska prvi krug igrati u Herningu (skupina A), a Norveška u Trondheimu (skupina D). U Trondheimu će igrati i reprezentacije izabrane u skupinu C u kojoj je Nizozemska. Švedska će predvoditi skupinu B u Frederikshavnu.

Sljedeći krug natjecanja igrat će se u Stavangeru u Norveškoj i u Herningu u Danskoj, dok će se utakmice finalnog vikenda igrati u Telenor Areni u glavnom gradu Norveške Oslu.

S obzirom da su Olimpijske igre u Tokiju prebačene na sljedeću godinu, EURO 2020 za rukometašice je dobio na važnosti jer se igra samo nekoliko mjeseci prije olimpijskih kvalifikacija koje su na rasporedu u ožujku 2021.

U svjetlu trenutačne situacije u svijetu zbog koronavirusa organizatori i Europska rukometna federacija (EHF) su u stalnom kontaktu i razgovaraju kako zajamčiti siguran okoliš za sve sudionike Eura 2020.