Nogomet neće biti isti: Igrači HNL-a 40 milijuna eura jeftiniji

Ovih dana često se čuje da sport, a posebno nogomet, više nikad neće biti isti, posebno kad je riječ o financijskoj moći. U iščekivanju nastavka sezone, a znajući koliko financije naših klubova ovise o izlaznim transferima, malo smo se poigrali s trenutačnom vrijednosti njihova igračkog kadra.

Očekivano najskuplji je Dinamo, ali s obzirom na globalnu sliku bilježi se velik pad vrijednosti igrača. Nakon dvije dojmljive europske sezone te uobičajene dominacije na domaćim terenima Dinamo je definitivno priča za sebe. Vrijednost "modre" momčadi u ovome je trenutku procijenjena na gotovo 80 milijuna eura.

Bili su Modri i nadomak stotke, ali stanka zbog pandemije njihovu je vrijednost spustila za više od 17 milijuna eura, odnosno više od 18 posto ukupne vrijednosti.

Koliko je momčad aktualnih prvaka dominantna u odnosu na hrvatsku konkurenciju reći će vam i podatak da igrački kadar četiriju preostalih članova gornjega doma lige  - Hajduka, Osijeka, Rijeke i Lokomotive - zajedno ne vrijedi kao društvo s Maksimira.

Tek kada ovoj četvorci priključimo i šestoplasiranu Goricu dolazimo do vrijednosti igračkog kadra koja nadilazi onu koju ima Dinamo.

Ukupno gledano procjenjuje se da su klubovi HNL-a tijekom stanke izgubili na vrijednosti igračkog kadra gotovo 40 milijuna eura.

- Nitko u ovom trenutku ne može točno izračunati pad vrijednosti igrača. To će se moći znati tek u trenutku kad sve ovo prestane i kad se ponovno pokrene cijeli taj mehanizam, prokomentirao je nogometni menadžer Marko Naletilić.

Dodajmo tome i da Dinamo ima devet najvrednijih igrača lige.

Mjesto u vrhu napada ne samo Modrih, već i hrvatske reprezentacije najskupljim eksponatom HNL-a učinilo je Brunu Petkovića. Uz njega dvoznamenkastu milijunsku vrijednost ima i reprezentativna jedinica  Dominik Livaković.

Bez nastupa tijekom stanke, ali i ovoga ljeta na Euru, obojici je cijena pala za dva i pol milijuna eura. Daleko nije ni treći Dinamov reprezentativac Mislav Oršić, a tek na 10.  mjestu po vrijednosti nalazi se netko tko nije iz Dinama, riječ je o prvome topniku prvenstva, napadaču Osijeka Mirku Mariću.

Hajduk predvodi Mijo Caktaš, ukupno na 12. mjestu ljestvice, a odmah uz njega je i Kristijan Lovrić iz Gorice.

Najvredniji Riječanin je Antonio Čolak, a u HNL-u je u ovome trenutku ukupno 17 igrača čija se vrijednost procjenjuje na dva ili više milijuna eura.

- Povukao bih paralelu s tržištem nekretnina, kad je kriza ljudi se boje investirati, Isto će biti na nogometnom tržištu, kaže Naletilić.

S obzirom na neizvjesnost u vezi s nastavkom sezone i izglednu nemogućnost dolaska gledatelja, gdje se tek Hajduk i eventualno Rijeka mogu brinuti zbog izostanka priljeva tog novca, bit će vrlo zanimljivo promatrati kako će se naši klubovi ponašati jednom kada počne ljetni prijelazni rok.