Carlsen pobjednik internetskog super turnira

Svjetski prvak Magnus Carlsen pobjednik je velikog pozivnog internetskog super turnira na kojemu je sudjelovalo osam ponajboljih svjetskih šahista.

U finalu je Carlsen zasluženo svladao Amerikanca Hikarua Nakamuru sa 2,5-1,5. Bilo je to najbolje izdanje svjetskog prvaka na ovom turniru igranom na 15 minuta uz dodatak od 10 sekundi nakon svakog odigranog poteza.

U sve četiri partije vidjeli smo veličanstvenu Carlsenovu tehniku u završnici. U prvoj partiji je na briljantan način iskoristio snagu skakača protiv pasivnog lovca, ali je Nakamura u drugoj partiji na izvanredan način iskoristio višak prostora u skakačkoj završnici. U trećoj partiji Carlsen je rano dao dvije lake figure za topa i dva pješaka i onda sjajnom igrom u završnici realizirao prednost. U četvrtoj partiji Nakamura je uspio postići topovsku završnicu s pješakom više, ali je Carlsen aktivnom obranom osigurao remi, a time i konačnu pobjedu.

Iako je u tijeku turnira izgubio dva meča (protiv Anisha Girija s 1,5-2,5 i protiv Lirena Dinga s 1-3), te ukupno čak devet partija, Carlsen je zasluženo pobijedio jer je impresionirao u finalnom dvoboju.