Za krvni doping osumnjičen i hrvatski atletski trener?

Njemački liječnik Mark Schmidt, idejni vođa međunarodnog programa krvnog dopingiranja, u razgovoru za televiziju ARD otkrio je još dvojicu pomagača, a među njima je i hrvatski atletski trener, tvrdi njemačka agencija DPA.

Liječnik iz Erfurta u subotu je na njemačkoj javnoj televiziji naveo, ali ne i imenovao, austrijskog trenera skijaškog trčanja i atletskoga trenera iz Hrvatske, kao one koji su sudjelovali u davanju krvnog dopinga svojim sportašima.

Schmidt je uhićen u ožujku 2019. godine, a nakon toga su uslijedile policijske racije diljem Njemačke i Austrije u okviru operacije Aderlass, među ostalim i na poprištu SP-a u nordijskim disciplinama, koje se održavali u austrijskom Seefeldu. Čak 23 sportaša su razotkrivena u toj aferi.

Taj kontroverzni liječnik sada u zatvoru čeka sudsku presudu zbog sustavnog organiziranja krvnog dopinga od 2011., a bio je momčadski liječnik biciklističkih ekipa Gerolstainer i Miram.

Krvni doping je dostavljao u susretima s trenerima i sportašima na benzinskim crpkama u Njemačkoj, ali je putovao i na Havaje i na Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.

Kako nije mogao s vrećicama krvi u zrakoplov, ubrizgavao je krv sportašima u zračnoj luci u Frankfurtu, a ti sportaši su potom riskirali život s previše krvi u organizmu tijekom prekooceanskih letova.