Američke nogometne reprezentativke izgubile na sudu

Američki okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske nogometne reprezentacije, aktualnih svjetskih prvakinja, za izjednačavanjem plaća s američkim nogometnim reprezentativcima.

Sudac R. Gary Klausner je donio presudu u korist Američkog nogometnog saveza odbacivši tvrdnje nogometašica da su manje plaćene od nogometnih reprezentativaca.

U objašnjenju odluke na 62 stranice sudac je naveo da su nogometašice, ne iznoseći datum kada se to dogodilo, odbile ugovor koji bi im omogućio jednake plaće kakve imaju muški reprezentativci.

- Povijest pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu plaću i zajamčeno više igračica po ugovoru, pojašnjava sudac.

- Ženska nogometna reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška nogometna reprezentacija tijekom određenog razdoblja, stoji u objašnjenju presude.

Sudac je također odbacio tvrdnje nogometašica da nisu imale iste uvjete kao nogometaši što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Ova presuda prebacuje slučaj na višu instancu, a suđenje je predviđeno za 16. lipnja.

Glasnogovornica američke nogometne reprezentacije, koja je na osam svjetskih prvenstava za nogometašice četiri puta osvajale naslov prvakinja, izjavila da je "šokirana i razočarana" odlukom suca.

Dokapetanica reprezentacije Megan Rapinoe je na svom twitteru napisala: - Nikada se nećemo prestati boriti za jednakost!