NBA odgodila događaje koji prethode draftu

Sjevernoamerička profesionalna košarkaška liga NBA je u petak objavila da odgađa dva događaja koja prethode draftu, a to su lutrija i kombinacija koji bi se trebali održati u svibnju, što znači da je i održavanje samog drafta, predviđenog za 25. lipnja pod upitnikom.

- Draft Lutrija 2020 i Draft kombinacija 2020, koji su se trebali održati 19. i 21. svibnja u Chicagu su odgođeni, objavila je NBA.

- Objavit ćemo više informacija o svakom događaju kasnije s obzirom na to da NBA nastavlja pozorno pratiti krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa te se savjetuje sa zdravstvenim službama, stručnjacima i vladinim dužnosnicima, navodi se u priopćenju NBA.

Na Draft Lutriji trideset momčadi NBA saznaju svoj poredak za odabir najboljih igrača koji dolaze s američkih sveučilišta ili iz inozemstva.

Taj poredak ovisi djelomično i o poretku momčadi na kraju regularnog dijela sezone. Četrnaest momčadi koje se nisu uspjele plasirati u doigravanje dobivaju prvih 14 mjesta na lutriji, a slijede ih preostalih 16 momčadi, također prema omjeru, od najlošijeg do najboljeg.

Momčad s najgorim omjerom pobjeda i poraza ima 25 posto izgleda da dobije prvi izbor na draftu s jamstvom da će, u najgorem slučaju, dobiti četvrti izbor ako je sreća iznevjeri.

Prema poretku na ljestvici od 11. ožujka kada je NBA sezona suspendirana zbog pandemije koronavirusa, Golden State je imao najviše izgleda dobiti prvi izbor na draftu, a slijedili su ga Cleveland i Minnesota.

Draft kombinacija na kojoj momčadi testiraju, tehnički i fizički, buduće igrače također je odgođena.

Draft 2020. na kojem svaka momčad bira po jednog igrača u dva kruga trebao bi se održati 25. lipnja u Brooklynu, "iako neki izvori očekuju da će i on biti odgođen", javlja postaja ESPN koja prenosi i  da NBA razmatra odgodu početka sezone 2020./21. do prosinca.