Lyon će zbog prekida prvenstva tražiti ogromnu odštetu

Dugogodišnji predsjednik francuskog nogometnog prvoligaša Lyona Jean-Michel Aulas najavio je tužbu kojom će tražiti "desetke milijuna eura odštete" jer je odlukom o ranijem završetku prvenstva njegov klub ostao bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone.

Francuska liga (LFP) u četvrtak je odlučila kako je sezona 2019./2020. završena zbog pandemije koronavirusa nakon odigranih 28 od predviđenih 38 kola te je zatečeno stanje na tablici proglasila konačnim. A Lyon se u trenutku prekida nalazio na sedmom mjestu ljestvice te će stoga  prvi put nakon 23 godine ostati bez nastupa u Europi.

- Ovakvom odlukom mi smo izgubili priliku koja se mjeri u desecima milijuna eura i stoga ćemo tražiti odštetu. Ovakav način proglašenja konačnog plasmana je nelogičan, jer je primjerice Nice igrala više domaćih utakmica od nas, a i protiv Paris SG-a je igrala samo jednom, dok smo mi igrali dva puta protiv istog protivnika, izjavio je Aulas, koji smatra da se prvenstvo moglo završiti u formi doigravanja koje se moglo igrati u kolovozu.

Deset kola prije kraja Lyon je za trećeplasiranim Rennesom, koji bi trebao igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, zaostajao 10 bodova, ali niti mali izgledi za hvatanjem tog mjesta ne obeshrabruju Aulasa.

- U posljednjih 10 godina barem smo tri puta dostigli zaostatak od najmanje 10 bodova za drugoplasiranim u završnici sezone, uporan je Aulas.

Lyon ipak još uvijek ima priliku izboriti nastup u Europskoj ligi sljedeće sezone, ali za takvo što mora osvojiti francuski Liga kup u kojem će u finalu igrati protiv Paris SG-a. Taj dvoboj bi se ipak mogao odigrati u kolovozu.

Osim predsjednika Lyona, nezadovoljan je i predsjednik pretposljednjeg Amiensa, koji je zajedno s uvjerljivo posljednjim Toulouseom izgubio prvoligaški status.

- To je nepravda. Borit ću se za ostvarivanje naših prava jer mislim da ovakva odluka nije u redu, izjavio je predsjednik Amiensa Bernard Joannin.

Paris SG u četvrtak je proglašen prvakom, dok je drugoplasirani Marseille izborio izravni plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu nezadovoljne je klubove pozvala da se primire iako im priznaje pravo podnošenja sudskih tužbi.

- Ako žele na sud, to je njihovo pravo, ali pozivam sve na solidarnost i odgovornost. Pozivam ih da zbog zdravlja i dobrobiti svih ne pokušavaju cijepati dlaku... Moramo misliti i na druge ljude i na društvo u cjelini, kazala je Maracineanu.