NHL ne žuri s povratkom, moguć početak nove sezone u prosincu

Povjerenik Nacionale hokejaške lige (NHL) Gary Bettman izjavio je da neće biti žurbe s nastavkom ove sezone prekinute zbog pandemije izazvane novim koronavirusom, što bi moglo prolongirati početak nove sezone sve do prosinca 2020.

- Prilično smo fleksibilni po pitanju početka. Ne treba nam čarobnjaštvo da bismo krenuli u novu sezonu u listopadu, kao što tradicionalno činimo. No, ako ćemo morati početi kasnije, u studenome ili prosincu, i to ćemo razmotriti, izjavio je Bettman u programu NHL televizije.

- Ovo nije utrka tko će se prvi vratiti. Kad se vratimo, to mora biti u pravo vrijeme i iz pravih razloga, pod ispravnim okolnostima, dodao je povjerenik NHL-a.

Natjecanje najboljih svjetskih hokejaša na ledu prekinuto je 12. ožujka, kad su momčadi odigrale između 68 i 71 utakmice od 82 koliko ih ima u rasporedu osnovnog dijela sezone.

O datumu mogućeg povratka Bettman nije želio špekulirati.

- Nitko to ne može sa sigurnošću znati. Ići ćemo korak po korak, jer su zdravlje i dobrobit naših igrača ispred svega ostaloga. Želimo prvo otvoriti trening centre, tako da naši igrači imaju vremena ponovno ući u formu.

Prema Bettmanu, situacija vezana za pandemiju COVID-19 nije jedini odlučujući faktor za povratak natjecanju. Među NHL igračima zabilježeno je najmanje osam slučajeva zaraze koronavirusom: petorica neimenovanih igrača s pozitivnim nalazom imali su Ottawa Senatorsi, a trojicu Colorado Avalanche.

- Naša briga za zdravlje igrača podijeljena je u dvije kategorije. Jedna je svakako vezana za COVID-19, a štogod učinili, ne želimo da se ponovno igra prije nego što igrači budu u natjecateljskoj formi. Pratimo situaciju i kad bude pravi trenutak, kako s medicinske strane, tako i što se tiče vladinih naputaka, poduzet ćemo prvi korak i otvoriti trening centre.

U sve odluke oko nastavka sezone uključeni su i predstavnici igrača, a Bettman kaže da je njihova komunikacija "bila iznimno konstruktivna i kooperativna" te da ne može biti zadovoljniji s dosadašnjom interakcijom.