Šuker odbacio navode kako je s Maradonom dogovorio nenapadanje

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker demantirao je navode prema kojima se 1994. godine  dogovarao s Diegom Maradonom oko nenapadanja protivničkih vrata u prijateljskoj utakmici Hrvatske i Argentine. Time je odbacio navode bivšeg argentinskog braniča Oscara Ruggerija kao lažne.

- Predsjednik HNS-a Davor Šuker poručio je kako je jedino što je s Maradonom dogovarao posjet grobu Dražena Petrovića, kojeg je Maradona izrazito cijenio kao sportaša, naveo je prvi čovjek HNS-a u odgovoru poslanom e-mailom Hini.

Ruggeri je u emisiji "90 minutos de Futbol", koja se prikazuje na južnoameričkoj televizijskoj postaji Fox Sports, ispričao kako je 1994. u Zagrebu reprezentacija Argentine, za koju je tada igrao, tražila od Hrvatske da ju ne napada tijekom prijateljskog dvoboja na Maksimiru, jer je doputovala umorna.

Utakmica tijekom koje je pao i snažan pljusak završila je 0:0.

U emisiji "90 minutos de Futbol" prikazanoj 23. travnja gostovao je bivši urugvajski napadač Diego Forlan koji je preko Skypea razgovarao s Ruggerijem i voditeljem o sumnjivoj utakmici Argentine i Urugvaja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002., koja je bila završila 1:1. Postoji sumnja da su igrači dviju momčadi u drugom poluvremenu samo čekali da istekne kraj čime je Kolumbija bila eliminirana.

Ruggeri, 58-godišnji bivši branič umirovljen 1998., bio je upitan je li igrao takve utakmice tijekom karijere.

- Sjećam se samo jedne. Protiv Hrvatske, odgovorio je Ruggeri.

- Igrali su Boban, Šuker i plavi iz Real Madrida, kako se ono zvao, da Prosinečki. Svi su oni bili ondje, imali su sjajnu ekipu, a mi smo pak bili 'mrtvi'. Došli smo umorni s puta i trebali igrati idući dan. Izašli smo na teren, a Diego je poznavao Šukera jer su igrali zajedno u Sevilli.

- Bilo je sastanaka na svim dijelovima terena. Sastanak za sastankom sve dok nismo rekli: 'Nemojmo se napadati, mrtvi smo'. Sredili smo da se ne napadamo, ispričao je Ruggeri.

Voditelj je nakon toga rekao njemu i gostima da se prestanu smijati, jer možda neki državni odvjetnik gleda emisiju na što je Ruggeri odgovorio smijući se: - Sigurno, sigurno, uz tolike probleme koje imaju ovdje bavit će se jednom utakmicom s Hrvatskom.

Argentinski nogometni savez nije odgovorio na upit. Diego Maradona nije bio dostupan za komentar.

Utakmica je odigrana u lipnju ratne 1994. godine. Hrvatska je bila u ratu i imala sjajnu momčad u stvaranju te dogovorila prijateljsku utakmicu s Argentinom, koja se pripremala za Svjetsko prvenstvo u SAD-u. Argentincima je Zagreb bio posljednja postaja priprema nakon Ekvadora i Izraela.

Bivši golgeter Davor Šuker i jedan od najboljih nogometaša u povijesti Diego Maradona poznavali su se jer su igrali zajedno za Sevillu od 1992. do 1993. godine. U toj argentinskoj momčadi bio je i Diego Simeone, sadašnji trener Atletico Madrida, koji je igrao sa Šukerom u Sevilli od 1992. do 1994. Nastupili su i drugi poznati igrači, na primjer  napadači Claudio Caniggia i Gabriel Batistuta te veznjak Fernando Redondo.

Za Hrvatsku pod vodstvom izbornika Miroslava Ćire Blaževića u početnoj postavi su bili: Dražen Ladić, Slaven Bilić, Nikola Jerkan, Igor Štimac, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Zvonimir Boban (kapetan), Nikola Jurčević, Robert Prosinečki, Dževad Turković i Davor Šuker, a igrali su još i Stipe Andrijašević, Ivica Mornar, Igor Cvitanović te Mladen Mladenović.