Dva košarkaša iz BiH na NBA draftu

Neizvjesni put u sjeverno-američku košarkašku NBA ligu potražit će i dva  košarkaša iz BiH, koji su se prijavili za ovogodišnji draft.

Luka Garza, rođen u Americi, koji nastupa za sveučilišnu momčadi Iowe i Njegoš Sikiraš, član Fuenlabrade i zlatne kadetske reprezentacije BiH koja je bila prvak Europe, sudjelovat će na draftu.

Najjača košarkaška liga na svijetu NBA objavila je kako će se na ovogodišnjem draftu naći 205 igrača, 163 košarkaša s američkih koledža i ostalih obrazovnih ustanova, te  42 inozemna igrača.

Krilni centar Njegoš Sikiraš, rođen je na Palama kod Sarajeva, igrao je za Stella Azzurru, a i prošle godine je bio prijavljen, ali je odustao od drafta deset dana pred sami izbor.

I veoma talentirani košarkaš bosanskohercegovačkog porijekla, Luka Garza, odlučio se prijaviti za ovogodišnji NBA draft. Iza sebe ima fantastičnu sezonu u NCAA ligi u dresu Iowe, u kojoj je dobio pet velikih nagrada, uključujući i "Karem Abdul-Jabbar" nagradu za najboljeg centra koledž košarke.

On je već bio na širem popisu izbornika BiH Vedrana Bosnića, a ranije se pisalo da ga u svoju reprezentaciju žele i Slovenci. Otac mu je Frank Garza, također bivši sveučilišni igrač, a majka Šejla Muftić, kći nekadašnjeg vratara Sarajeva Refika Muftića.

NBA draft je prvotno je bio planiran za 25. lipnja u Brooklynu, ali će taj termin gotovo sigurno biti promijenjen zbog pandemije koronavirusa.

Iz BiH u NBA igraju Jusuf Nurkić i Džanan Musa.