U Španjolskoj od 4. svibnja individualni, od 1. lipnja skupni trening

Predsjednik španjolske Vlade Pedro Sánchez rekao je na konferenciji za medije kako bi nogometaši u Španjolskoj mogli početi individualno trenirati u svojim klupskim centrima za tjedan dana, 4. svibnja.

Širenje zaraze u Španjolskoj je prigušeno jer je 47 milijuna stanovnika već mjesec i pol dana zatvoreno u svojim stanovima i kućama, a među njima i nogometaši. Od kada je 13. ožujka prekinuto prvenstvo individualno vježbaju u svojim domovima.

- Nitko još ne zna točno kada ćemo se vratiti na treninge jer se situacija stalno mijenja, ali plan je da u ponedjeljak 4. svibnja krenemo individualno u trening, kazao je Toni Datković, branič Huesce. Njegova momčad dijeli treće mjesto na ljestvici druge lige pa se nada što skorijem povratku na teren kako bi nastavila borbu za ulazak u Primeru.

- Klub ima kupljene testove za virus i sve je spremno, samo se čeka zeleno svjetlo od države, dodao je Datković.

Premijer Sanchez je rekao kako će od subote stanovnici smjeti na sat vremena izlaziti van kako bi se individualno bavili sportom ili šetali, pa bi nogometaši u ponedjeljak mogli otpočeti s pojedinačnim treninzima na travnjaku. Igrači bi se prethodno trebali testirati na koronavirus.

- Mi trenutno znamo samo to što je rekao premijer jučer, napominje glasnogovornik Atlético Madrida. - Stoga nastavljamo s protokolom kao i dosad dok nam nešto ne kaže La Liga. Vjerujem da će to objaviti javno kada dobije potvrdu, kaže.

Barcelonin glasnogovorik Xavier Serrano dodaje: - Povratak na treninge mora potvrditi La Liga, a ona to još uvijek nije učinila.

La Liga, organizator natjecanja pod kojim se nalaze 42 kluba prve i druge lige, nada se što skorijem nastavku natjecanja. Već se danima žali na visoke financijske gubitke zbog izostanka novca od televizijskih prava i ulaznica.

Predsjednik La Lige Javier Tebas rekao je u utorak za Radio Marcu kako je jako važno da se prvenstvo nastavi i da on vjeruje u nastavak natjecanja sredinom lipnja bez publike.

Prema vladinom nacrtu nogometaši bi mogli 18. svibnja trenirati u manjim grupama u svojim klupskim centrima. Igrači bi bili podijeljeni u grupe po šest, a od 25. svibnja i u grupe od po osam. Zajedno s trenerima i drugim osobljem na terenu ne bi smjelo biti više od deset osoba.

Tek 1. lipnja bi smjeli trenirati svi zajedno, ali pod strogom kontrolom. Igrači bi boravili u obližnjem hotelu ili rezidenciji ako njome klub raspolaže te bi se tako pripremali za nastavak natjecanja koje La Liga očekuje 12. lipnja.

Nogometaši bi se testirali tijekom svih ovih etapa, a u slučaju da netko od njih bude pozitivan bit će izoliran u karantenu zajedno zajedno sa suigračima iz grupe.

U Španjolskoj nastupaju hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić (Rayo Vallecano).

Španjolska je sa 213.000 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi. Vlada je uvela jedne od najstrožih mjera na kontinentu. Posljednja tri dana dnevna stopa novooboljelih je ispod 1 posto.