Šesterostruki olimpijski pobjednik završio karijeru

Legenda brzog klizanja na kratke staze i višestruki olimpijski pobjednik Victor Ahn (34) najavio je prekid sportske karijere zbog niza ozljeda.

Ahnu, koji je rođen u Seoulu i do 2014. je nastupao za Južnu Koreju, a od tada za Rusiju, je ovo drugi odlazak u mirovinu. Prvi put je zaključio karijeri u rujnu 2017. godine, ali se ubrzo predomislio.

Ovoga puta tvrdi kako je njegova odluka konačna.

- Sve je teže održavati kondiciju, pa sam odlučio da je vrijeme za oproštaj. Osim stalnih bolova u koljenu, pojavile su se i druge ozljede, napisao je Ahn u 'oproštajnom pismu' koje je objavila ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ahn je pod korejskom zastavom osvojio tri zlatne i jednu brončanu medalju na ZOI u Torinu 2006. godine. Četiri godine kasnije nije nastupio u Vancouveru zbog ozljede koljena, a godinu dana kasnije je zbog sukoba s čelnicima Korejskog saveza uzeo rusko državljanstvo.

Na ZOI u Sočiju 2014. je osvojio još tri zlata i broncu, a tijekom karijere je osvojio i čak 35 medalja, od kojih 20 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima od 2003. do 2014.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zabranio je Rusiji nastup na ZOI-ju 2018. zbog "sustavne dopinške manipulacije", ali je ostavio otvorena vrata sportašima bez povijesti dopinga da se natječu kao neutralni sportaši. Ahn nikada nije bio javno upleten u slučaj dopinga, međutim nije nastupio u Pjongčangu što je nazvao "skandalom bez presedana".