Beograd domaćin SP-a u boksu 2021. umjesto New Delhija

Amatersko Svjetsko prvenstvo u boksu pod ingerencijom Međunarodnog boksačkog saveza (AIBA) koje je 2021. trebalo biti održano u glavnom gradu Indije New Delhiju, dodijeljeno je Beogradu, priopćili su u utorak iz AIBA-e.

AIBA je raskinula ugovor o organizaciji SP-a, koji je 2017. potpisan s indijskim organizatorima, nakon što Indijci nisu uplatili potrebna novčana sredstva.

Indija će morati platiti i kaznu za otkazivanje domaćinstva u iznosu od 500.000 američkih dolara, stoji u priopćenju.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je prošle godine suspendirao AIBA-u, zbog problema s tadašnjim vodstvom i financiranjem organizacije. U međuvremenu je na mjesto vršitelja dužnosti predsjednika AIBA-e došao Mohamed Moustahsane koji je izjavio da će se SP u Beogradu održati u predviđenom terminu u kojem je New Delhi trebao ugostiti najbolje amaterske boksače svijeta, iza olimpijskog turnira odgođenih Igara u Tokiju, pod uvjetom da situacija s pandemijom bolesti COVID-19 do tada bude stavljena pod kontrolu.

- Srbija ima sve što je potrebno za organizaciju sjajnog natjecanja za sportaše, trenere, suce i, naravno, ljubitelje boksa, izjavio je Moustahsane.

- To je veliki napredak prema novom sustavu natjecanja i financijskoj stabilnosti naše organizacije, koja će sve manje i manje biti ovisna o novcu koji dolazi od Međunarodnog olimpijskog odbora, dodao je aktualni predsjednik AIBA-e.