Trener bijesan: Ovo je najveći skandal u povijesti nizozemskog sporta

Nakon što je prekinuto i poništeno nizozemsko nogometno prvenstvo zbog pandemije koronavirusa, slijedile su reakcije, a najburnija je bila ona trenera Cambuura Henka de Jonga, prvoplasirane momčadi druge lige u trenutku prekida.

Cambuur je imao četiri boda više od drugog De Graafschapa, a čak 11 više od trećeg Volendama devet kola prije kraja, a prve dvije momčadi idu u viši rang natjecanja.

- Ovo je najveći skandal u povijesti nizozemskog sporta. Uvijek želim vidjeti najbolje u ljudima i njihovim odlukama, ali ovo nije dostojno sporta. Imali smo UEFA-u na svojoj strani i klubove, imali smo 11 bodova prednosti, ali ne znam što se dogodilo. UEFA je tražila poštenu odluku, a ova to nije. Liga je uništena, ovo je sramota za nizozemski nogomet, rekao je De Jong čija momčad sad neće izboriti povratak u prvu ligu nakon četiri godine.


- Riječ je o milijunima koje smo uložili. Ovo će nas jako pogoditi, dodao je.

Podsjetimo, prvi put nakon 64 godine tako Eredivisie neće dobiti prvaka. Nitko neće ispasti iz prve lige niti će iz druge biti promoviran u elitno društvo.

Najpogođeniji takvom odlukom u prvoj ligi su Ajax i AZ Alkmaar, vodeća dva kluba s 56 bodova devet kola prije kraja. Treći Feyenoord imao je šest manje. Gotovo sigurni putnici u drugu ligu ADO Den Haag i Waalwijk tako će ostati prvoligaši.