Duvnjak i braća Karabatić ambasadori Sportskih igara mladih

Nastavak sezone Sportskih igara mladih, najveće amaterske sportske manifestacije u Europi očekuje se 25. svibnja, a sve aktivnosti provodit će se u skladu s uputama Stožera civilne zaštite RH.

Podršku nastavku sezone uputili su mnogobrojni ambasadori i prijatelji Igara - proslavljeni svjetski nogometaš Luis Figo, Darijo Srna, Slaven Bilić te najdugovječniji ambasador Igara Predrag Mijatović.


- Dragi moji prijatelji iz Sportskih igara mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, vjerujem da ste nestrpljivi za povratak na sportske terene, pa tako i ja. Jedva čekam i radujem se nastavku Igara uskoro. Navijam za sve vas - više od 200.000 sudionika svake godine. Do tada, ostanite kod kuće i budite zdravo, istaknuo je Luis Figo u svojoj poruci iz Madrida.

Podršku  iz Slovenije poslao je Aleksander Čeferin, Predsjednik UEFA-e koja je od ove godine partner Sportskih igara mladih u promociji ženskog nogometa: - Veselim se nastavku sezone Sportskih igara mladih.

Johannes Hahn
, povjerenik Europske komisije za budžet i administraciju i ambasador Igara priključio se porukama o važnosti bavljenja sportom u svojim domovima, te istaknuo nestrpljenje za nastavkom sezone Igara.

Darijo Srna osvrnuo se najviše na nogometnu tematiku.

- Za razliku od mnogobrojnih otkazanih svjetskih i lokalnih sportskih natjecanja,  sretan sam što će Plazma Sportske igre mladih uskoro nastaviti svoju sezonu. Deset sportskih disciplina i slobodne prijave za sve te moj najdraži Coca-Cola Cup u nogometu uskoro vas očekuju, poručio je Srna.

Novi ambasadori

U veliku obitelj istaknutih sportaša ambasadora Sportskih igara mladih u travnju su se priključili i najpoznatiji svjetski rukometaši Domagoj Duvnjak te Nikola i  Luka Karabatić.

- Sretan sam što sam postao dio obitelji sportaša koja se veseli svim vašim uspjesima. Jedva čekam nastavak rukometne sezone, ali i nastavak Igara kako bi se mogli družiti na sportskim terenima diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, istaknuo je Duvnjak.

Svi su se priključili i velikoj preventivnoj kampanji  #KodKuceJeZakon koju su među prvima podržali nogometne zvijezde Luka Modrić, Nemanja Matić, Edin Džeko i Sven Göran Erikkson.

Cilj je osvijestiti sve građane na važnost očuvanja zdravlja i ostanka u svojim domovima, ali i pružiti podršku djeci i omogućiti im edukativne i zabavne sadržaje putem digitalnih kanala.

U Hrvatskoj, nova sezona Sportskih igara mladih započela je u siječnju turnirima u nogometu, rukometu i košarci, dok su u ožujku održane Turneje radosti u šest gradova, uz sportsko-edukativna događanja u kojima se djeca natječu u graničaru i atletici i bore za plasman na državnu završnicu.

Sportske igre mladih godišnje okupljaju  više od 200.000 djece i mladih Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Djeci omogućuju da se okušaju u deset sportova (Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika), a sve aktivnosti u sklopu Igara su za djecu u potpunosti besplatne.

Snaga Igara su upravo njeni sudionici, djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele regije, više od milijun i sedam stotina tisuća sportaša koji su u 24 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava.

Youth Sports Fair Chance

Edukaciju djece i mladih o važnosti bavljenja sportom, te sprječavanju nasilja i diskriminacije, Igre provode i kroz veliki projekt "Youth Sports Fair Chance''. Projekt ima za cilj identificirati i razviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu. Projekt uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz šest partnerskih zemalja, a sufinanciran  je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 365.525 eura.