Slijede detaljne preporuke o uvjetima za treniranje

- Danas vjerojatno još do kraja dana Nacionalni stožeri civilne zaštite u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, a na naš prijedlog sačinit će detaljnije preporuke koje bi mi probali sutra ili u subotu iskomunicirati s javnošću, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak nakon što se krenulo u prvu fazu popuštanja mjera.

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, između ostalog omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

- Mora se pratiti što će se događati. Ovim smo mjerama obuhvatili po našoj procjeni oko 3000 sportaša. Ako idemo na sljedeći nivo, znači treću kategoriju sportaša, odnosno klubove drugog i nižeg ranga, to je još 20 i više tisuća sportaša. Hajdemo najprije vidjeti što će se događati. Pratiti epidemiološku situaciju, pratiti koliko se sportaši doista pridržavaju mjera koje je izdao Zavod za javno zdravstvo. Već u sljedećim fazama bit će vjerojatno dodatnih odluka ili dopuna odluka o treniranju sportaša drugih kategorija.

Družak nije optimističan što se tiče povratka gledatelja na stadione, a prokomentirao je i domaća natjecanja, u nekima je sezona već zaključena.

- Vrlo je vjerojatno da ćemo gledati sport i onaj početak iduće sezone bez gledatelja. Hoće li tako biti cijelu sezonu, teško je reći. Prema najavama i to je opcija. Što se tiče domaćih natjecanja i ove natjecateljske sezone, neki savezi su već donijeli odluku. Nogomet i vaterpolo imaju želju i mogućnost nastaviti prvenstvo.

U ponedjeljak su otvorene prijave za potpore sportskim djelatnicima u sklopu očuvanja radnih mjesta.

- Dosad je pristiglo preko 260 prijava pravnih osoba, klubova i sportskih udruga. Prijavljeno je 600-tinjak radnika na koje klubovi imaju pravo ostvariti potporu, a već je isplaćeno 210.000 kuna. Sredstava još ima, a od prijave do isplate su potrebna dva do tri dana, zaključio je Družak.