Financijska "injekcija" UEFA-e klubovima

Europski nogometni savez (UEFA) oslobodio je prije predviđenog roka gotovo 70 milijuna eura namijenjenih klubovima kao kompenzaciju za sudjelovanje njihovih igrača u reprezentativnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

UEFA se na taj čin odlučila kako bi pomogla klubovima da se lakše nose s financijskom krizom koju je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19.

Isplata ovih sredstava trebala je biti po završetku dodatnih kvalifikacija, koje su trebale biti odigrane u ožujku, ali su odgođene zbog širenja koronavirusa. Prema novom planu dodatne kvalifikacije bi trebale biti dovršene u listopadu, ali je UEFA već sada odlučila proslijediti novac na račune klubova.Pedeset milijuna eura će dobiti klubovi čiji su igrači bili u sastavu 39 reprezentacija koje ne sudjeluju u dodatnim kvalifikacijama, dodatnih 17,7 milijuna eura će biti raspodijeljeno na klubove čiji su igrači u sastavima 16 reprezentacija koje sudjeluju u dodatnim kvalifikacija, a još 2,7 milijuna će biti raspodijeljeno po završetku kvalifikacijskog procesa.

- U ovim teškim vremenima mnogi su klubovi suočeni s financijskim poteškoćama, pogotovo s likvidnošću. Naša je dužnost bila osigurati da tim klubovima novac bude što prije isplaćen, izjavio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Predsjednik Udruge europskih klubova (ECA) Andrea Agnelli pohvalio je reakciju krovne organizacije europskog nogometa.

- Ovo predstavlja prijeko potrebnu injekciju likvidnosti za klupske financije i rezultat je zajedničkog rada ECA-e i UEFA-e kako bi se klubovi zaštitili od egzistencijalne prijetnje, rekao je Agnelli.