Zubac: Vjerujem da konačno možemo do olimpijske medalje

Hrvatski košarkaški reprezentativac i centar LA Clippersa Ivica Zubac istaknuo je da je dvostruki MVP finala doigravanja Kawhi Leonard trenutno najbolji igrač NBA lige. Također, uvjeren je da Hrvatska može izboriti plasman na OI u Tokiju i tamo osvojiti medalju.

- Trenutno smo drugi u Zapadnoj konferenciji i mislim da nam dobro ide. U momčadi svi znamo tko što radi i jako smo dobro posloženi. Prijašnjih godina uvijek sam htio da što prije završi sezona kako bih se mogao vratiti doma i odmoriti, ali ove godine je suprotno. Imamo odličnu momčad i posebno sjajnog Kawhi Leonarda, koji je po meni trenutno najbolji igrač lige. Zato ove godine želim što dulje ostati u Americi i osvojiti NBA prsten što mi je oduvijek bio san, izjavio je Ivica Zubac gostujući u podcastu "I ja sam sportaš".

- Leonard je na terenu stvarno izvanredan, kad si zacrta da će protivniku ukrasti loptu, on je i ukrade. U napadačkom segmentu je odličan, ali ono po čemu se ističe od ostalih igrača je igra u obrani, koju je doveo na jako visoku razinu i upravo je on jedan od razloga zašto vjerujem da možemo do naslova. A što se njegovog osobnog života tiče, dosta se u javnosti priča kako se nikada ne smije, ali to baš i nije istina. Mogu reći da je skroz normalan i da nas često zna nasmijavati u svlačionici. On želi svoj privatni život zadržati za sebe, a na terenu biti isključivo profesionalac, dodao je Zubac.

Dok je igrao za LA Lakerse suigrač mu je bio jedan od najboljih košarkaša današnjice LeBron James.

- LeBron me potpuno iznenadio. Kad sam pratio NBA ligu i gledao ga na terenu imao sam osjećaj da se drži iznad svih, ali čovjek je stvarno odličan. Stalno nam je ostavljao neke poklone u svlačionici, sa svakim je pojedinačno razgovarao i bilo mu je važno da se svaki igrač u svlačionici osjeća posebno. Bio je stvarno pravi lider ekipe, rekao je Zubac, dodavši da je upoznavanje s LeBronom bilo neobično.

- To mi je bilo baš neugodno. Naime, jednog dana sredinom srpnja, kad je većina igrača na odmoru, došao sam rano ujutro u dvoranu i mislio sam da ću biti sam i odraditi trening. No, kad sam ulazio u kompleks iz teretane se čula glasna muzika. Pogledam ja unutra kad tamo LeBron James već trenira. Prvo sam u svlačionici skupljao hrabrosti da uopće dođem u teretanu i upoznam se s njim. I tako ulazim ja u teretanu, a s drugog kraja čujem kako se LeBron dere "Big Zu" i dolazi prema meni, grli me, pita kako sam. To je samo još jedan od pokazatelja kakav je kao osoba, napomenuo je hrvatski košarkaš.

Zubac se samo jednom nije odazvao u reprezentaciju.

- To je bilo nakon moje prve sezone u NBA ligi. Magic Johnson mi je rekao da me vide kao budućnost u klubu i da žele da ostanem cijelo ljeto trenirati kako bih imao veliku minutažu u sljedećoj sezoni. Kad si dijete od 19 godine, i kad vam jedan Magic Johnson tako nešto kaže, teško mu se suprotstaviti. Od dječačkih dana odazivao sam se u reprezentaciju. Tijekom cijele karijere uvijek mi je bio cilj igrati za reprezentaciju i pomoći joj da osvojimo što više medalja, i to se nije promijenilo.

OI u Tokiju zbog koronavirusa pomaknute su na ljeto sljedeće godine, a pomaknuti su i termini kvalifikacijskih turnira. Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će na turniru u Splitu na kojem će sudjelovati šest momčadi, a samo pobjednik ide na Olimpijske igre. Uz Hrvatsku, na turniru u Splitu će još sudjelovati Brazil, Tunis, Rusija, Njemačka i Meksiko.

- Mislim da ćemo se svi okupiti, jer koliko je meni poznato svi igrači žele doći igrati za reprezentaciju. Ako se svi okupimo, mislim da odlazak u Tokio ne bi trebao biti upitan, a vjerujem da konačno možemo i do medalje, zaključio je Zubac.