Kod kuće odradio Ironman triatlon i prikupio 200.000 eura

Trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik u triatlonu iz 2008. Nijemac Jan Frodeno (38) pokazao je da COVID-19 ne može zaustaviti sav sport ako ste dovoljno kreativni i odlučni.

Jedan od najpoznatijih svjetskih triatlonaca kod kuće je odradio Ironman triatlon i to za osam sati, 33 minute i 39 sekundi prikupivši 200.500 eura za borbu protiv koronavirusa.

Frodeno je prvo u bazenu u kojem je bio postavljen uređaj za plivanje protiv vodene struje koji omogućuje plivanje na najmanjem mogućem prostoru odradio 3.8 km, zatim je vozio bicikl na valjcima 180 km, a na koncu na traci za trčanje otrčao maraton, 42.2 km.


- Bilo je potpuno drugačije nego inače, ali super zabavno, kazao je Frodeno koji je osvojio tri svjetska naslova u Ironmanu.

- Zaista mi je drago što smo uspjeli prikupiti novac za tako važnu stvar. Zdravstveni radnici, liječnici, vatrogasci i policajci naši su heroji, koji podnose mnogo toga. Ovo sigurno neće biti posljednja donacija, dodao je.

Osvajač zlatne medalje u olimpijskom triatlonu (1.5 km plivanje, 40 km bicikl i 10 km trčanje) iz Pekinga 2008. godine otkrio kako mu isprva sve činilo kao luda ideja.

- Međutim, kada su otkazana sva natjecanja, odlučio sam to učiniti kod kuće. Samo sam htio privući pažnju kako bih prikupio novac.

Dio novaca odlazi lokalnim zdravstvenim ustanovama u njegovom rodnom gradu Gironi, a dio donacija pomoći će Laureus Sport for Good u izradi projekta pomoći mladim ljudima, također u Gironi.

Obožavatelji diljem svijeta uživo su na društvenim mrežama pratili njegov #TriatHome Challenge, a podršku su mu pružile brojne kolege iz svijeta sporta, među kojima i legendarni njemački tenisač Boris Becker, nogometaš Mario Götze, britanski biciklist Chris Hoy, njemački skijaš Felix Neureuther...