Štimac: Trebamo se truditi što dulje zadržati Dalića

Izbornik nogometne reprezentacije Indije Igor Štimac javio se u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" iz Splita, u kojem u najnovijim okolnostima zastoja svih sportskih aktivnosti na svim kontinentima i provodi vrijeme s obitelji.

- Vratio sam se u Hrvatsku 14. prošlog mjeseca, točno jedan dan prije zatvaranja granice. Praktično u zračnoj luci u Frankfurtu dato je obavještenje svima koji nisu hrvatski građani da neće moći ući u avion za Hrvatsku.

Kada ste posljednji put bili u Indiji, kakva je tada bila situacija s koronavirusom?

- Dok sam bio nije još bilo kritično. Imali su na ulazu u hotel mjerenje tjelesne temperature. Opasnost je bila vidljiva svugdje okolo u svijetu, ali sama Indija nije bila toliko pogođena. Imali su nekoliko slučajeva zaraženih svojih studenata koji su studirali baš u Wuhanu. Prvi slučaj koji se dogodio unutar Indije je bilo 16 zaraženih talijanskih turista.

Jesu li Indijci uopće bili spremni na epidemiju? Jeste li tijekom boravka u Mumbaiju bili suočeni s nekim problemom ili preprekom u tom smislu?

- Situacija nije dobra, Indija je prenapučena zemlja. Prije sedam-osam dana su ukinuli mjeru koja je bila data o dva metra distance jer su jednostavno shvatili da kad bi proveli takvu mjeru da bi puno Indijaca završilo van granica zemlje. Nije lako, virus je tamo, sve više i brže se širi i bit će sigurno velikih problema.  

Kako će se odgoda nogometnih natjecanja odraziti na vaš status izbornika?

- Ne razmišljam o tome. Ja svoj posao radim svakodnevno i s ovakve udaljenosti. Nastojim kroz edukativne lekcije držati igrače budnima u WhatsApp grupi. Razgovaram svakodnevno s njima i s čelnicima saveza. Moramo dalje raditi i pripremati se kao da ćemo sutra nastaviti naš posao. Moram reći da je izbornički posao drugačiji od trenera u klubovima koji su u direktnoj liniji proizvodnje: imaju utakmice dva-tri puta tjedno dok mi s izborničke pozicije imamo sedam-osam utakmica godišnje. Tako da je velika razlika.  

Kako će se odgoda Eura odraziti na ambicije naše reprezentacije, s obzirom na dob naših ključnih igrača, 35-godišnjega Luke Modrića i 33-godišnjega Ivana Rakitića?

- Neće utjecati na ambicije Hrvatske jer su one uvijek najviše, naša su očekivanja uvijek ogromna bez obzira u kakvoj se situaciji nalazili. Ovo nam sigurno ne ide u prilog jer svaki novi dan čini igrače starijima, posebno kako ste naveli Modrića i Rakitića. Kada ste stariji teže se nosite sa zahtjevima modernog nogometa. Neće nam biti lako i bit će potrebno donijeti važne odluke u budućnosti.

Mislite li da Savez može u ovim okolnostima zadržati i Zlatka Dalića, s obzirom na njegove ambicije da vodi jaki europski klub, a Eura nema na vidiku?

- Često se spominje Zlatkova situacija u HNS-u, a on je toliko puta rekao koliko uživa voditi Hrvatsku i ne vidim kod njega prisutnu želju za odlaskom, a mi kao da nastojimo da što prije ode. Trebamo se truditi da ga što dulje zadržimo jer nam je ostvario snove i donio nam toliko radosti. Zlatko uživa na čelu Hrvatske i vjerujem da će još dugo ostati i voditi je. Znamo za njegovu ambiciju, ali ona je vezana isključivo za velike klubove Europe, a ako takva ponuda dođe onda moramo biti sretni da se Zlatko odluči okušati u još jednom velikom izazovu.