Olimpijski plamen ostaje u Fukushimi do kraja travnja

Olimpijski plamen koji je stigao iz Grčke u Japan bit će do kraja travnja izložen u lanterni u prefekturi Fukushima, a još nije poznato gdje će od tamo otići, s obzirom da su ljetne Olimpijske igre odgođene za godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Japanski dužnosnici i dužnosnici organizacijskog odbora održali su skromnu službenu svečanost primopredaje plamena u J-Villageu u Nacionalnom trening centru u Fukushimi.

- Ovo je simbol nade za cijeli svijet da može slaviti sve najbolje od ljudske vrste kroz Tokio 2020 nakon što završimo borbu s ozbiljnim koronavirusom, izjavio je jedini predstavnik organizacijskog odbora Tokio 2020. Yukihiko Nunomura koji je nazočio svečanosti.

Nakon toga je predao plamen Makotu Nojiju, predstavniku vlasti Fukushima.

- Čvrsto vjerujem  da će odlazak baklje iz J-Villagea sljedeće godine biti znak da možemo pobijediti i najteže izazove, rekao je Noji.

Građani će moći, uz ograničeni pristup, vidjeti olimpijski plamen koji je u Japan stigao iz Grčke 20. ožujka. Ranije je bilo predviđeno da baklja krene na put po Japanu prošlu nedjelju, ali će sada ostati do kraja travnja u toj prefekturi koja je najviše bila pogođena potresom 2011. godini. Olimpijske igre u Tokiju odgođene su za sljedeću godinu i trebale bi početi 23. srpnja.