Idaho prvi zabranio transrodnim djevojkama natjecanje sa sportašicama

Idaho postaje prva američka savezna država koja je konkretno riješila kontroverzno pitanje nastupa transrodnih osoba u ženskom sportu, i to na način da će zabraniti transrodnim djevojkama i ženama natjecanje sa sportašicama, a ujedno će i zabraniti transrodnim osobama mijenjanje rodnog lista.

Guverner Brad Little potpisao je dva zakona koja su izazvala brojne kritike i prosvjede LGBT zajednice koje su taj potez nazvale štetnim i diskriminirajućim.

- Tužan je dan u Sjedinjenim Državama kada su zakonodavci odlučili zaustaviti trans mlade ljude da se bave sportom, umjesto da im pruže podršku i mogućnosti potrebne za opstanak i napredak, rekao je jedan od boraca za prava transrodnih osoba Sam Brinton.

Zakon House Bill 500, također poznat kao "Zakon o poštenju ženskog sporta" zabranjuje trans djevojkama i ženama da se natječu sa sportašicama u sportovima koji su povezani s državnim javnim školama i sustavima visokog obrazovanja.

- Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu jer to nije pošteno, rekla je državna zastupnica Barbara Ehardt.

Little je također potpisao zakon "House Bill 509", koji sprečava transrodne osobe u dobivanju novog rodnog lista s rodnim identitetom.

- Pristalice ovog zakona pokušavaju riješiti problem koji nikad nije postojao. Posebno cilja na ljude poput mene i sve transrodne sportašice i uskraćuje nam mogućnost da se natječemo u sportu, rekla je Lindsay Hecox, transrodna žena i trkačica sa Sveučilišta Boise State.