Červar: Život nije stao, iako je stalno ugrožen i u opasnosti

Iako je hrvatska muška rukometna reprezentacija tek trebala osigurati plasman na Olimpijske igre u Tokiju i to na turniru u Parizu, koji se trebao održati sredinom travnja, odluku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o odgodi Igara komentirao je i izbornik "kauboja" Lino Červar.

Mateša o odgodi: Japan je spreman za Igre, ali svijet nije

- Mislim da se to moglo i očekivati. Olimpijske igre kao najveća manifestacija ljudskoga roda su i najveći izazov za svakog sportaša, pa tako i za hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju. Ove Olimpijske igre će biti posebne, jer će one pokazati da život nije stao, premda je stalno ugrožen i u opasnosti. Jučer su to bili atomi s poznatim, a danas potpuno nepoznatim neprijateljem, koronavirusom. Zato sport, a posebno Olimpijske igre moraju odaslati poruku optimizma i nade. Vjerujem da će OI u Tokiju 2021. godine potvrditi da su altruizam i zajedništvo naša budućnost. Oni pobjeđuju svaki oblik egoizma, jer jedino se tako može uživati u slobodi, sreći, miru i blagodatima života. Jasno je da bismo silno željeli biti na tom tokijskom summitu i boriti se za treće olimpijsko zlato. I sve ćemo napraviti da to i ostvarimo. Ali mnogo je tu sada nepoznanica na koje će odgovore morati dati Svjetska rukometna federacija. Što je s onima koji su izborili nastup u Tokiju? Hoće li se i kada održati olimpijske kvalifikacije, itd, itd. Ne bih nagađao. Pričekajmo pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati.

Tucak: Čekamo daljnje informacije oko kvalifikacijskih turnira
Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak mirno je primio odluku o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju.

- To je posve očekivana odluka MOO-a i premijera Japana. Mi ćemo sada čekati daljnje informacije oko odigravanja kvalifikacijskih turnira za plasman na Igre, izjavio je Tucak.

Hrvatski vaterpolisti još nisu izborili vizu za nastup u Tokiju, a upravo su danas trebali odigrati prvu utakmicu na predolimpijskom kvalifikacijskom turniru koji se od 24. do 29. ožujka trebao održati u Rotterdamu, ali je turnir još ranije odgođen zbog širenja epidemije koronavirusa.

Srbić i Đerek: Odluku o odgodi OI su svi priželjkivali

Vijest o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju prokomentirali su  aktualni viceprvak svijeta i Europe na preči, hrvatski gimnastičar Tin Srbić i gimnastičarka Ana Đerek koji ističu da su ovu odluku svi priželjkivali.

- Ovu odluku smo svi očekivali i priželjkivali. Mislim da je to trenutno jedina prava odluka s obzirom na sve što se u svijetu događa. Nadam se da ćemo što prije izaći iz ovih nevolja, nastaviti normalan život. Ja sam trenutno doma, ostanite svi doma, što je to više moguće, da se ova situacija smiri, da možemo onda iduće godine svi zajedno uživati u Olimpijskim igrama i da mi sportaši možemo u pravoj formi predstavljati Hrvatsku", poručio je najbolji hrvatski sportaš u 2019.

I olimpijka Ana Đerek, koja je baš kao Srbić imala osiguranu vizu za Tokio, zadovoljna je s ovakvom odlukom.

- Priželjkivala sam da se Igre ipak ne održe u planiranom terminu nego da se da dovoljno vremena ovome svemu da se smiri i da mi sportaši imamo dovoljno vremena da se normalno pripremimo za Igre. Mjesec, dva izbivanja iz dvorane u sportu na vrhunskoj razini je stvarno puno. Ja osobno ovako dugo nisam izbivala iz dvorane ni nakon najvećih ozljeda, rekla je splitska gimnastičarka.