Mateša: Kod nas i tako nema puno sportskih događaja s 1000 posjetitelja

Nacionalni stožer Civilne zaštite preporučio je danas da se javni skupovi do daljnjega ograniče na 1000 ljudi, što će pogoditi i sport. Lovorko Magdić je o tome i utjecaju koronavirusa na sport i Olimpijske igre općenito pričao s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom.

On je istaknuo da je u Hrvatskoj organizacija oko svega ovoga prilično dobra u usporedbi s nekim drugim zemljama.

- Krizni stožer izvrsno radi svoj posao, u usporedbi s nekim drugim zemljama kao sustav Hrvatska funkcionira izvrsno. Mi ćemo se njihovim uputama  prilagođavati i preporučiti svim sportskim organizacijama da prilagode nastupe novim okolnostima, kaže Mateša.

Postoje tri glavne opcije za sportske događaje - ograničenje broja posjetitelja na tisuću ljudi, igranje bez publike ili potpuno otkazivanje odnosno odgoda natjecanja.

- Mislim da je odgoda, odnosno neodigravanje sportskog susreta zadnja mjera, kod nas nema puno sportskih događanja s više od tisuću posjetitelja, to se lako da izregulirati, u krajnjoj liniji prodajom ulaznica i ograničavanjem broja posjetitelja na 1000 ili manje. Najbitnije je ipak zdravlje sportaša i gledatelja, kaže.

- Izbjegavajmo da se događaju sportski događaji s više od tisuću posjetitelja. Pokušajmo svi skupa što prije izaći iz ove situacije, a izaći ćemo iz nje ako se držimo preporuka stožera, dodao je.

O putovanjima hrvatskih sportaša u inozemstvo misli:

- Izbjegavajte putovanja u zemlje gdje je situacija puno teža nego u Hrvatskoj. Nema sportskog događaja koji je važniji od zdravlja. Ionako je velik broj sportskih događanja u drugim zemljama odgođen.

Što prvi čovjek HOO-a misli o utjecaju ove situacije na Olimpijske igre u Tokiju?

- Do Igara u Tokiju je još puno vremena, bit će vremena o tome raspravljati, ali ja sam siguran da će se Igre održati. Vjerojatno će termini nekih kvalifikacija biti zgusnuti za kraj proljeća ili početak ljeta, nije to baš dobro, ali zdravlje je prije svega. Kad se radi o ovakvoj epidemiji nema kompromisa.

Dick Pound je prije tjedan dana spomenuo mogućnost otkazivanja Igara, a onda je MOO to demantirao?

- U ovakva vremena ne treba davati takve izjave, neka osobna promišljanja i viđenja, jer to samo zbunjuje ljude. Treba slušati one koji su odgovorni za zdravlje nacije, a što pojedinci misle, uz dozu nepoštovanja takvih pristupa, to je ireleventno, ne zanima me što Dick Pound misli, ja možda mislim drugačije, ali takve izjave samo unose zbrku, oštar je bio Mateša.

Cijeli razgovor poslušajte u audio-isječku.