Reić: Otkaz Bjelici bio bi Dinamov harakiri, on je spasitelj tog kluba

Koliko treneri u HNL-u uvjetuju napredak i kvalitetu naše lige? O tome su u Studiju 4 pričali Zdravko Reić i Ante Breko, s posebnim osvrtom na trenera Dinama Nenada Bjelicu, ali i ostale najkvalitenije hrvatske trenere, bilo da  rade u domaćoj ili stranim ligama.

Zdravko Reić pun je hvale za Bjelicu i razumije njegovu nervozu u zadnje vrijeme, ističući da su problemi akutni, ne kronični.

- Mislim da je Bjeličina nervoza plod problematične igre u posljednje vrijeme, ali nije da se nije očekivalo, pa pričalo se o tome koliko znači odlazak Olma, pa nemaš Ivanušeca, imaš problem s kreacijom, kaže Reić.

"Trener je ključ, a Bjelica je logičan nasljednik Dalića"

- Ako Bjelica bude prisiljen otići, pa to je Dinamov harakiri. To je predvidio Joško Jeličić, kad je rekao da će Dinamo još osam godina biti prvak, osim ako ne počini harakiri. A odlazak Bjelice bio bi početak kraja. Ovi problemi su akutni, to nije nešto što bi moglo uzdrmati Dinamo. Bjelica košta malo s obzirom na to koliko je donio. Bjelica bi trebao biti logičan nasljednik Dalića, ne možemo očekivati da će Dalić ostati nakon Eura 2020. godine. I poslije Ivića su dolazili drugi treneri, ali nitko nije mogao ponoviti Ivića, iako su tu bili isti igrači. Trener je ključ svega. Ivan Matić, trener juniora Splita, vidio je Antu Rebića koji je tad  bio veznjak i rekao mu" ti ćeš meni igrati lijevi bok". Tko zna što bi bilo s Rebićem da se to nije dogodilo. Ovo što Dinamo radi, da kupuje mlade igrače, tu se Bjelica ne može zasititi, on ima taj sluh za njih, s njim mogu samo napredovati, dodao je Reić.

"Možda netko razmišlja da je Bjelica preskup"

Ante Breko istaknuo je moguće probleme i osvrnuo  se na medijska nagađanja da se maksimirski klub želi riješiti Bjelice.

- Koliko god pričali o lukrativnosti Dinama, novcu koji donosi, ali Dinamo je i veliki potrošač, definitivno oko milijun eura teži Nenad Bjelica, nije isključeno da možda nekome pada na pamet, pa dobro, sad imamo uhodanu shemu, znamo koga dovesti, možda da uzmemo nekog s manjim ugovorom. Bjelica nije zaboravio nogomet, možda se malo i zasitio, treba neki podražaj, a HNL i nije neki podražaj s 25 bodova prednosti. Ima i 25 igrača koji su tu negdje, tu treba biti izvrstan psiholog. Nervoza na terenu, s neke strane, ide u tu sportsku arenu.

Reić dodaje: - Bjelica je Dinamov spasitelj. Tamo imaju dobru organizaciju, dobro se radilo tamo i prije, ali Bjelica je onaj koji je Dinamo uzdigao.

"Mišković u Rijeci je model predsjednika kluba"

Po Reiću generalno ključ uspjeha kluba i momčadi je podrška uprave treneru: - Bitna je podrška predsjednika, osigurati vrijeme da se momčad i trener razvijaju. Kod nas se mijenjaju treneri kao čarape. Mišković u Rijeci je model predsjednika kluba. Zdravko Mamić je često mijenjao trenere, jer je imao ambiciju pokazati da je on najvažniji.

Cijeli razgovor pogledajte uskoro u videu.