Zorko o ABA ligi kao "balkanskoj krčmi", Pavličić Bekić mu odgovorio

Glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko i disciplinski sudac ABA lige Saša Pavličić Bekić razgovarali su u emisiji Studio 4 o povratku imena Dinamo, ali osvrnuli su se prilično i na košarku, odnosno na ulogu ABA lige u razvoju hrvatske košarke.

Ovih dana su beogradski mediji "vrištali" o kontroverznom istupu Zorka, koji je poručio da su "Mega i FMP seljačke zadruge, a Srijemska Mitrovica selendra, te da Hrvatima ne treba ta liga".

 - To su tako preveli, ali nije daleko od toga. Gledam na to tako da je cijela regionalna liga isključivo interesna liga i jako se ispolitizirala zadnjih godina, pretvorila u "balkansku krčmu", gdje ne vidim neke velike koristi za hrvatsku košaraku. Na to gledam isključivo kroz prizmu što ona donosi hrvatskim klubovima. Referirao sam se na jedan dosta poražavajući nastup Cibone, koja igra protiv Mege iz Srijemske Mitrovice, i to vrlo bitnu utakmicu i gubi na svom parketu s 40 razlike protiv jedne klasične menadžerske momčadi. Problem je da su se hrvatski klubovi, institucije poput Cibone i Zadra,  doveli u situaciju da se uopće bore za ostanak protiv klubova poput Igokee i još jednog privatnog Dodikovog kluba, od kluba poput Krke Novo Mesto, da tamo pune dvorane, a da je zapravo zanemaren razvoj hrvatske košarke. Ja ne vidim da je kroz tu ligu izašlo igrača koji bi mogli biti kapital za reprezntaciju. Isključivo me zanima uloga hrvatske košarke u toj ligi. Ima tu puno problema, ispolitizirano je do kraja, pogotovo otkad je Zvezda preuzela glavnu riječ u toj ligi. Zvezda ima i taj svoj drugi klub, FMP, to je Zvezdin klub, zato sam ga tako prozvao. Ne mogu zamisliti da institucije poput Cibone i Zadra imaju uloge da se praktički samo bore za ostanak, a onda im još slijedi propad u drugu ABA ligu, oštar je Zorko.

Odgovorio mu je Saša Pavličić Bekić.

- Zaista se ne slažem s Marijom, ABA liga je dala 57 NBA igrača od 2001. do dana, takve lige u Europi nema. Što se tiče naših klubova, svaki klub u toj ligi ima mogućnost biti prvak ABA lige, tu je 12 klubova i svi su suvlasnici. Htio bih napomenuti da Zadar ima oko pet i pol tisuća ljudi na svakoj utakmici ABA lige. Ima li toliko publike Cibona, ne znam, ali to je stvar kluba, a ne ABA lige, da svojim igrama privuče navijače. Hrvatska liga nije suprotnost ABA ligi, tu se treba naći modus da se zadovolje obje strane. Cibona je 2014. godine osvojila tu ABA ligu, iz te momčadi je izašao Darijo Šarić, Zubac i Žižić, svi su oni sada u NBA ligi, a bili su u ABA ligi.