Koronavirus prijeti: Organizatori OI-ja u Tokiju "iznimno zabrinuti"

Smrtonosni koronavirus, koji je zarazio već oko 30.000 ljudi u 25 zemalja i ubio je najmanje 560 ljudi, uzrokovao je već brojne odgode sportskih događanja. Pogođena je kineska nogometna liga, Velika nagrada Kine u Formuli 1, ali i boksačke kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

Kinesko nogometno prvenstvo trebalo je početi 22. veljače, no odgođeno je do daljnjega, a četiri kineske momčadi u Azijskoj ligi prvaka - Peking, Šangaj Shenhua, Guangzhou i Šangaj SIPG - igrat će prve utakmice proiljetne sezone u gostima.

Ženske nogometne kvalifikacije za Tokio, koje su trebale biti održane u Kini,  preseljene su u Sydney. Kineske igračice koje sudjeluju na turniru su testirane i negativne su, no svejedno su zbog predostrožnosti u karanteni u Brisbaneu najmanje do srijede. 

Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvo u Nanjingu  je pomaknuto s veljače na kraj godine, a dislociran je i predviđeni olimpijski boksački kvalifikacijski turnir u Wuhanu.

Sve to pomalo već dovodi do strepnje - hoće li koronavirus utjecati i na same Olimpijske igre?

Međunarodni olimpijski odbor održao je krizne razgovore s Međunarodnom zdravstvenom organizacijom, no za sada Olimpijske igre idu po rasporedu.

Ipak, u Japanu je zasad prijavljeno 45 slučajeva koronovirusa, što bi, s obzirom na način i brzinu kojom se virus širi u Kini, samo šest mjeseci prije Igara itekako trebao biti razlog za zabrinutost.

- Iznimno sam zabrinut da bi širenje virusa mogao biti hladan tuš na pripreme i na same Olimpijske igre, rekao je glavni operativac Organizacijskog odbora Igara u Tokiju Toshiro Muto, dodavši: - Nadam se da će ga što prije zaustaviti.

Premijer Shinzo Abe isključio je mogućnost da bi Igre mogle biti otkazane ili odgođene, no političari nisu najpouzdanije mjerilo u ovakvim situacijama.

- Poduzet ćemo potrebne mjere i pripreme za OI neće biti pogođene, samouvjerenošću zrači Abe.

Olimpijske igre  počet će 24. srpnja, a Japan je imao plan ove godine privući 40 milijuna posjetitelja, što je već sada teško ostvarivo nakon što su kineske vlasti nedavno zabranile putovanja.