SNIMKA DOČEKA: Tisuće dočekale srebrne rukometaše

Nekoliko tisuća navijača dočekalo je po hladnom i maglovitom vremenu na Trgu bana Josipa Jelačića hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja je u nedjelju osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Stockholmu.


Prigodni program na glavnom zagrebačkom trgu počeo je oko 11 sati, navijače su zabavljali Zaprešić Boysi, a kada su se iza 12.30 sati na pozornici pojavili igrači i stručni stožer uslijedilo je veliko oduševljenje među okupljenima kojima se prvi obratio izbornik Lino Červar.

- Ponosan sam da sam sa strašću i neizmjernom ljubavi vodio našu reprezentaciju. Zahvalan sam svim generacijama i ovoj reprezentaciji koja je pokazala nevjerojatno zajedništvo. Radujem se da ovdje vidim puno djece i puno mladeži. Zato govorim, roditelji vodite svoju djecu i pomognite im kad im je teško. A molim i djecu za beskrajnu zahvalnost prema svojim roditeljima da im znate reći hvala. I nema toga koji će nam uzeti obitelj, obitelj je kolijevka života. I ovi dečki su pokazali kako se bori kad je najteže. Ovi dečki su pokazali kako se bori za svoju domovinu i kako se voli rukomet. Nama treba zajedništvo koje nemamo, a treba nam svaki dan! Kako bismo krenuli naprijed samo treba poštivati univerzalne vrijednosti, a to su istina, pravednost i ljubav, rječit je bio Červar.


Igor Karačić, koji je izabran u idealnu postavu turnira, izjavio je kako je nakon ovakvog dočeka u Zagrebu ispunio ponos.

- Jedino što mogu reći je da sam preponosan na vas, hvala u ime cijele reprezentacije. Bili smo tužni nakon poraza u finalu, ali sada smo presretni jer vidimo da smo napravili nešto veliko za naš mali hrvatski narod. Dali smo sve od sebe, naši navijači su nam bili veliki vjetar u leđa. Reprezentacija je svih 20-ak dana disala kao jedna obitelj, a u finalu su odlučivale sitnice, izjavio je Karačić.


Kapetan reprezentacije i najkorisniji igrač EP-a Domagoj Duvnjak bio je kratak.

- Ja nisam govornik kao Lino i Igor, samo ću reći: Ova medalja je vaša medalja. Žao mi što ste se morali nervirati, ali dao Bog da se vi uvijek tako nervirate, a mi donesemo medalju doma. Nadamo se da ovo nije zadnji doček, rekao je Duvnjak.


Igračima se na pozornici pridružio i poznati pjevač Mate Bulić koji je s njima otpjevao nekoliko svojih hitova te najavio još jedan doček u Mostaru koji će se tijekom večeri prirediti sedmorici igrača iz Hercegovine.

- Cijela Hrvatska može biti ponosna na naše igrače, na stožer. S ponosnom možemo reći: "kapa do poda" za sve što su nam pružili. Svi su istrošeni, istučeni. Nadam se da će do olimpijskih kvalifikacija biti spremni i zdravi, rekao je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac koji je objasnio zašto su igrači inzistirali da se već u nedjelju vrate u Hrvatsku: - Neki od naših igrača za 4-5 dana već igraju važne utakmice u svojim klubovima, prema tome svaki trenutak boravka s njihovim obiteljima je dragocjen. Želja je da dobiju barem dva dana da budu u krugu obitelji.


Europski doprvaci u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman sletjeti su oko jedan sat iza ponoći pa nastavili s proslavom u jednom zagrebačkom restoranu.