Bičanić i Špoljarić o maestralnom Duvnjaku i problemu Hrvatske

Hrvatska rukometna reprezentacija i dalje ne zna za poraz na Europskom prvenstvu. Izabranici Line Červara osigurali su polufinale, a dosadašnje predstave u Stadionu analizirali su Damir Bičanić, rukometaš PPD Zagreba te Denis Špoljarić, bivši reprezentativac, a danas član stručnog stožera u PPD-u.

- Sigurno je da smo imali odličan ždrijeb, onaj drugi dio je bio puno jači. Svi favoriti turnira su bili na drugoj strani ždrijeba što nije mala stvar. Ali naša igra, počevši od Graza, mi smo se dizali, kad su dolazili jači protivnici, naša igra je samo rasla i svi možemo biti zadovoljni što smo gledali u ovih pet utakmica, počeo je Damir Bičanić i nastavio:

- Mislim prvenstveno da igramo jako dobru obranu. Od Londona nismo imali ovako kvalitetnu obranu, pogotovo kad Duvnjak igra prednjega u 5-1. Pomalo smiješno izgledaju protivnici u napadu kad ne mogu spojiti dva-tri dodavanja, to izgleda fenomenalno i to je naš najjači adut na prvenstvu, zaključio je.

Špoljarić je nastavio s pohvalama za Duvnjaka i njegovoj ulozi u hrvatskoj obrani.

- Bez Duvnjaka to ne bi išlo, trenutno je na toj poziciji najbolji na svijetu, točno se vidi da dobro prati i daje sigurnost iza, drugim obrambenim igračima, svaka mu čast na ovih prvih pet, šest utakmica, rekao je Špoljarić.


Bičanić je nastavio s pohvalama na račun hrvatskog kapetana.

- Ja bi Duvnjaka predložio za MVP-a turnira, za najboljeg obrambenog igrača i najboljeg srednjeg i lijevog vanjskog igrača. Duvnjak igra fenomenalan turnir, dugo ga nisam vidio ovako motiviranog i zrelog na nekom turniru. Sam traži izmjenu, što prije nije zna i išao je do krajnjih granica, sada ga Lino ga odmara u napadu, a svejedno koristi u obrani, primijetio je Bičanić.

Hrvatska na Europskom prvenstvu ima problem izvođenja sedmeraca. Najlošiji smo na prvenstvu, s linije sedam metara tek smo nešto iznad 50 posto - točnije 11/21.

- To može biti problem, na sreću to dosad nije bio, ali ako ćemo gledati sada koje utakmice nam dolaze. To će sve biti utakmice koje će biti rezultatski neizvjesne i svaki sedmerac je jako bitan. Lino je pokušao s nekoliko izvođača, prvenstveno s Horvatom, koji je imao 6/10. Probali je Karačić, Cindrić i Hrstić. Došli smo do toga da je Duvnjak tu dobar i siguran te će nastaviti pucati sedmerce. Nadamo se da će nastaviti biti uspješna, smatra Bičanić.

Špoljarić je zadovoljan s hrvatskim vratarima Marinom Šegom i Matejom Ašaninom.

- Dosad odlično. Šego je bio na nivou, možda protiv Njemačke nije bilo kako bi trebalo od početka, ali na kraju nas je izvukao s obranama. Šego je na 30-ak posto, što je solidno, rekao je Špoljarić.

Bičanić ima dobar osjećaj, smatra da bi Hrvatska mogla osvojiti zlato.

- Imam dobar osjećaj, ne bih u euforiju, ima još utakmica. Dobro je sve, obrana je fenomenalna, Šego je dobar, ali ako još se malo digne, možemo otići do kraja, zaključio je hrvatski rukometaš.