Družak: Ovo bi mogla biti dobra godina za hrvatski rukomet

Gost Petra Vlahova u Studiju 4 bio je Tomislav Družak, novi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport. Na toj je funkciji naslijedio Janicu Kostelić, koja je krajem listopada razriješena na osobni zahtjev.

Je li ta funkcija protokolarna u Vladi ili kao državni tajnik imate mogućnost utjecati na domaći sport?

- To je prije svega operativna funkcija, a najmanje protokolarna. Državni tajnik za sport koordinira svim aktivnostima vezanim za hrvatski sport, uključujući krovne sportske udruge i ostale aktivnosti vezane uz sportsku infrastrukturu, velike sportske manifestacije, sportski nadzor i inspekcije.

Nakon sjajnog starta na početku EP-a u Austriji s tri pobjede naših rukometaša, očekujete li medalju s ovog natjecanja?

-  Ne znam jesam li dobar prognostičar, ali imam neki 'špurijus' da bi ovo mogla biti dobra godina za hrvatski rukomet. Mislim da bi se rukometaši mogli okititi medaljom, a ja se nadam najsjajnijom, naprosto iz razloga jer je stvorena dobra atmosfera oko reprezentacije, ali možda i više iz razloga jer na EP nije otišla s nekom velikom pompom, nego čak i s problemima, a tu smo u pravilu najjači.

Je li razlog što ste dobili ovakvu odgovornost što ste nekad bili na čelu Hrvatskog vaterpolskog saveza, dopredsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, predsjednik i direktor vaterpolista Mladosti ili je samo presudila politika?

- Ne vjerujem da je presudila samo politika, ona jest definitivno presudila jer ona donosi odluke, ali siguran sam da je ipak presudan bio moj životni vijek i vezanost uz hrvatski sport zadnjih 30 godina i rezultati koje sam postizao i aktivnosti i akcije u kojima sam sudjelovao.

U sportu, posebno onom vrhunskom imamo golema očekivanja, ali zaboravlja se da malo izdvajamo za sport. Koji će biti vaši prioriteti, odnosno na koje teškoće ste se spremni fokusirati?

- Sebi sam zadao nekoliko glavnih ciljeva, a jedan od njih je definitivno probati odraditi sve da novi Zakon o športu ugleda svjetlo dana. Zakon je na samom kraju, provedena je javna rasprava i pokušat ću sve da se za vrijeme mandata ove Vlade taj zakon i donese.