Milunu prednost pred Hrgovićem u kvalifikacijama za OI

Nakon niza medijskih napisa u kojima se nagađalo tko će nastupiti u boksačkim kvalifikacijama za olimpijske igre u Tokiju, Hrvatski boksački savez (HBS) objavio je priopćenje u kojem je razjasnio sustav kvalifikacija.

Bilo je upitno tko će predstavljati Hrvatsku u superteškoj kategoriji (+91 kg) na kvalifikacijskim turnirima u ožujku i svibnju. Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović, koji je od rujna 2017. u profesionalnom boksu ili Marko Milun, prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji.

Boksački savez (HBS) je objavio priopćenje u kojem navodi kako će na europskim kvalifikacijama u ožujku u Londonu u superteškoj kategoriji nastupiti Milun, a ako on ne uspije izboriti vizu za OI, u svibanjskim kvalifikacijama u Parizu će nastupiti Filip Hrgović.

- Glede kvalifikacijskih turnira za olimpijski boksački turnir u Tokiju Savez je već nekoliko puta iznio plan za supertešku kategoriju i isti se za odlazak na kvalifikacije nije mijenjao. Sukladno odluci izbornika i osobama koje su evidentirane u Olimpijskom programu Hrvatskog olimpijskog odbora u toj kategoriji, za kontinentalne kvalifikacije, koje će se održati ovog ožujka u Londonu nositelj superteške kategorije je Marko Milun. Također, za svjetske kvalifikacije, koje će se održati u Parizu u svibnju nositelj kategorije je Filip Hrgović, stoji u priopćenju HBS-a koje je potpisao predsjednik Bono Bošnjak.

Milun će u Londonu loviti plasman u polufinale koje bi mu donijelo plasman na OI. U tom slučaju Hrgović ne bi imao pravo nastupa na svjetskim kvalifikacijama u Parizu jer svaka država smije dati samo jednog predstavnika u svakoj kategoriji.

Na europskim kvalifikacijama u Londonu nastupit će šest hrvatskih boksača i dvije boksačice.

- Ovim putem Hrvatski boksački savez, kao krovna institucija za plemenitu vještinu u Republici Hrvatskoj želi razriješiti neke možebitne nedoumice koje su se pojavile u hrvatskim medijima posljednjih dana, objavio je HBS.

Izbornik muške reprezentacije Dorijan Ćalić objavio je sljedeći popis za europske kvalifikacije u ožujku u Londonu:

Kategorija 63 kg nositelj Erik Pijetraj, rezerva Diego Mamić
Kategorija 69 kg nositelj Marko Zeljko, rezerva Petar Cetinić
Kategorija 75 kg nositelj Mladen Sobjeslavski, rezerva Gabrijel Veočić
Kategorija 81 kg nositelj Luka Plantić, rezerva Matej Uremović
Kategorija 91 kg nositelj Toni Filipi, rezerva Zvonimir Rebolj
Kategorija +91 kg nositelj Marko Milun, rezerva Luka Pratljačić
 
Izbornik ženske reprezentacije Ante Matas:

Kategorija do 57 kg nositeljica Nikolina Ćaćić
Kategorija do 60 kg nositeljica Marija Malenica, rezerva Sara Kos