Sukno u najavi EP-a: Znamo da su očekivanja visoka

Za dva dana kreće Europsko vaterpolsko prvenstvo na kojem će nastupiti i Hrvatska. Domaćin je Budimpešta, prve utakmice se igraju 12. siječnja, a finale 26. siječnja. Barakude se nalaze u skupini A s Crnom Gorom, Njemačkom i Slovačkom, a turnir otvaraju 14. siječnja protiv Njemačke.

Gostujući u Studiju 4, nastup na Europskom prvenstvu najavili su član stručnog stožera Sandro Sukno i vratar Marko Bijač.

- Zdravi smo svi, nadam se da će tako i ostati, nadam se da ćemo tokom turnira biti sve bolji i rasti. Znamo da su visoka očekivanja, ali niz godina potvrđujemo da smo spremni na to i mislim da ćemo nastaviti tim putem, rekao je Sukno.

Na EP-u će biti moguće ostvariti i olimpijsku vizu. Osvojit će je samo jedna reprezentacija. Od europskih momčadi pravo nastupa u Tokiju već su stekli Srbija, Italija i Španjolska pa se može dogoditi da već ulazak u polufinale bude dovoljan za plasman na OI 2020.

- To je tako posloženo u našem sportu, ali mislim da se ne trebamo previše opterećivati s time. Idemo cilj po cilj, prvi je grupni dio. Imamo dvije ozbiljne reprezentacije u skupini, Njemačku i Crnu Goru, i moramo biti pravi da ubilježimo dvije pobjede. Ako ćemo biti prvi imat ćemo dva dana pripreme za najvažniju utakmicu četvrtfinala koja vodi u borbu za medalje ili onaj dio od petog do osmog mjesta, rekao je u najavi Marko Bijač.

Prvoplasirana reprezentacija ostvaruje izravan plasman u četvrtfinale, a druga i treća momčad će u osminu finala.

- Teško je kalkulirati i računati, važno je ići utakmicu po utakmicu i gledati sebe, da budemo bolji. Primarni cilj je osiguravanje Olimpijskih igara, nadamo se da ćemo to uspjeti i osvojiti medalju, rekao je Sukno.

Bijač je ustvrdio kako se ulazi u posljednji dio priprema gdje se usavršavaju taktički detalji.

- Kvalitetno smo odradili pripreme, pogotovo fizički dio u Australiji, tu nema razloga za strah. Mislim da smo spremni i jedva čekamo da počne prva utakmica. Motivacija je uvijek velika na velikim natjecanjima, rekao je hrvatski vratar.

- Nemamo specifičnu taktiku, Hrvatska ima toliku kvalitetu i treba prvenstveno gledati sebe. Ako smo mi na maksimumu, imamo kvalitetu za najviše ciljeve, to je zapravo najslađi dio posla kad ne trebaš razbijati glavu o protivnicima, zaključio je Sukno.

Pogledajte cijeli razgovor!