Reli Dakar: Zala i Price pobjednici prve etape

Litvanac Vaidotas Zala u Mini Cooperu, te Australac Toby Price na KTM-u pobjednici su prve etape relija Dakar koji se ove godine po prvi put održava u Saudijskoj Arabiji.

Vaidotas Zala
i njegov suvozač Saulius Jurgelenas su 433 kilometara dugačku dionicu od Jeddaha do Al Wajha prošli za tri sata, 19 minuta i četiri sekunde.

Drugo mjesto osvojili su Francuz Stephane Peterhansel i Portugalac Paulo Fiuza (Mini) sa 2:14 minute zaostatka, dok su treći ciljem prošli Španjolci Carlos Sainz i Lucas Cruz (Mini) sa 2:50 minuta zaostatka.

U konkurenciji motociklista prvu etapu dobio je Australec Toby Price (KTM) s rezultatom 3:21:33. Drugo mjesto pripalo je Amerikancu Rickyju Brabecu na Hondi s pet sekundi zaostatka, dok je treći bio Austrijanac Matthias Walkner na KTM-u sa 40 sekundi zaostatka.

U poretku quadova vodi Čileanac Ignacio Casale na Yam,ahi (4:17:37), dok je u konkurenciji kamiona prvu etapu dobio Rus Anton Šibalov u Kamazu (3:40:35).

U ponedjeljak je na rasporedu druga etapa od Al Wajha do Neoma.

Reli je svoje prvo izdanje doživio 1977. godine, započinjao je u Parizu, a potom se vozilo Saharom sve do cilja u senegalskom glavnom gradu. Afrički kontinent je reli napustio 2009. godine zbog sigurnosnih razloga, a otad se vozio po južnoj Africi. Ovogodišnje izdanje prvo je u Saudijskoj Arabiji.