Analiza protekle sportske godine Hrvatskog sporta

Završio je 68. izbor najboljih sportaša  godine u organizaciji Sportskih Novosti. Ove godine glasalo je 290 sportskih novinara iz 55 redakcija iz cijele Hrvatske, a najboljima su proglašeni Sandra Perković i Tin Srbić. Gost Studija 4 bio je glavni urednik SN-a Mario Zorko koji je analizirao proteklu sportsku godinu Hrvatskog sporta.

-
Sportski novinari svakodnevno prate sport, najbolje su upućeni u ono što se događa na borilištima i izbor je bio logičan. Sandra Perković je osmi put za redom proglašena najboljom sportašicom i izjednačila se sa Snježnom kraljicom, Janicom Kostelić. Kad je Janica to postigla mislili smo da se to više ne može dohvatiti, rekao je Zorko.

Tin Srbić je za čak 52 glasa bio ispred Luke Modrića od kada je gimnastika ispred nogometa.

- To što radi Tin Srbić je čudesno. Gimnastika je sport u koji se itekako jako ulaže, počevši od SAD-a, Kine, Japana... i ono što uspijeva Srbić to je fenomenalno i za očekivati je da na Olimpijskim igrama bude u jednoj od glavnih uloga.

Ovo je olimpijska godina i dalje su nam uzdanice Sandra Perković, braća Sinković, Fantela je li proporcionalno onoliko koliko ulažemo u sport i onoliko koliko dobivamo?

- Kad bi se gledalo prema tome i kad bi bilo proporcionalno ulaganjima onda bi bili sretni da možemo očekivati jednu olimpijsku medalju. Na zadnjim igrama osvojili smo 10 medalja i dobili status najbolje europske nacije u odnosu na broj stanovnika i bruto društvenom proizvodom. Kod nas su ulaganja apsolutno neproporcionalna uspjesima. Ova Vlada je od 2016. do danas dvostruko povećala budžet za sport, međutim to je još puno manje prema europskim standardima. Izračuni su da Hrvatska prema glavi stanovnika izdvaja nešto više od 13 eura, dok je prosjek Europske unije 100 eura po stanovniku. Kod na su najuspješniji "obiteljski projekti". Tko uspije u našim uvjetima napraviti svjetski rezultat taj doista kad kasnije izađe na svjetsku scenu čini mu se sve jednostavno, zaključio je Zorko.