Izbor SN: Sandra Perković i Tin Srbić najbolji sportaši Hrvatske

Proglašeni su najbolji sportaši u 2019. prema izboru Sportskih novosti. Na svečanosti proglašenja u 68. izboru sudjelovalo je 290 sportskih novinara iz 55 redakcija iz cijele Hrvatske.

Izbor sportaša Sportskih novosti najveće je priznanje za postignuće u jednoj kalendarskoj godini. Ove godine dodijelila se i nagrada za najboljeg mladog sportaša i prvi put priznanje za osobu godine.

Nominirani za ekipu godine bili su: kuglačka reprezentacija, reprezentacija u samostrelu, odbojkaška reprezentacija, KK Mlaka- kuglanje, DR. Časl - stolni tenis, RK Podravka, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - stolni tenis.

Ekipa godine po izboru Sportskih novosti je reprezentacija u samostrelu.

-  Puno nam to znači. Naša disciplina je malo neobična. Nije toliko popraćena. Zahvaljujemo se svim novinarima i ljudima koji su nas pratili, koji nas podržavaju i koji nas trpe dok smo na treninzima, dok smo izvan zemlje i našim obiteljima, istaknula je Sanja Komar, reprezentativka u samostrelu.

Nominirani za momčad godine bili su Valent i Martin Sinković - veslanje, zlato na SP-u i zlato na EP-u, vaterpolska reprezentacija, reprezentacija u samostrelu, reprezentacija u trapu.

Za momčad godine proglašeni su Valent i Martin Sinković

- Vrhunska godina je iza nas. Uspjeli smo osvojiti zlato na Europskom i Svjetskom prvenstvu, bolje od toga nismo ni mogli tako da smo presretni. Lakše je s bratom veslati, dijeliti te emocije, objašnjava Valent Sinković.
- Ovo je za nas velika stvar. Imali smo par sitnih ozljeda, nije to bilo bitno. Propustili smo dva natjecanja, ali to nas nije smelo na putu za Svjetsko prvenstvo, za olimpijsku normu u Tokiju.  Prezadovoljni smo Europskim i Svjetskim prvenstvom gdje smo odveslali sedam prekrasnih utrka upravo onako kako smo zamislili. Novost je u dvojcu bez kormilara i nadam se da ćemo tako i sljedeće godine, kaže Martin Sinković. 
Nagrada za fair play godine pripala je posadi reli Dakar - Danielu Šaškinu i Saši Bitermanu.

Najbolji mladi sportaš godine po izboru Sportskih novosti je plivač Franko Grgić, svjetski juniorski prvak na 1500 i 800 metara i svjetski juniorski rekorder na 1500.

- Tajna uspjeha je trening, disciplina, slušati trenera, dobrog sparing partnera Marina Mogića. Bez mene ne bi bilo njega, kao ni mene bez njega, kaže Grgić.

Sportska osoba godine je Nenad Bjelica, trener GNK Dinamo.

- Jako mi je drago da sam osvojio nagradu. Bila je stvarno velika konkurencija. Dobiti ovu nagradu je velika stvar za mene. Pokazali smo da možemo biti konkurentni kroz Europsku ligu, gdje smo osigurali proljeće. Ove godine kroz Ligu prvaka s puno jačim momčadima koje imaju puno veće budžete, koji imaju bolje igrače. Nažalost, nismo ponovo uspjeli prezimiti, to ostaje cilj za sljedeću, ističe Nenad Bjelica.

Sportaš godine za 2019. godinu je gimnastičar Tin Srbić.

- Prošle su dvije godine od prve nagrade, sve mi je nevjerojatno da opet stojim ovdje i dobijem nagradu za najboljeg sportaša ispred ovakvih sportaša. Moja 2019. godina bila je nevjerojatna. Sve što smo zamislili smo ostvarili i još malo više od toga s dvije medalje, europsko, pa onda i svjetsko srebro i plasman na Olimpijske igre u Tokio. Ja više nisam mogao poželjeti od toga, to je moj san koji je sada ispunjen. Nadam se samo za iduću godinu da će biti zdravlja, da će ruka biti dobro, da ćemo se moći maksimalno spremiti za Tokio. Plan je da do svibnja nemamo natjecanja, baš zbog ruke da se oporavi i onda kreće 5-6 natjecanja za redom. Nadam se da ću biti dobar. Znam da sam sposoban ostvariti dobre rezultate, ističe Tin Srbić.
Sportašica godine za 2019. godinu je atletičarka (disk) Sandra Perković.

- U Janici Kostelić sve sportašice vide veliki uzor, ona nam je pokazala da se može biti uspješan i ja sad idem njenim stopama, a predstoji velik rad da je i prestignem. Godina nije bila kakvu sam priželjkivala i nisam ispunila sve. Godina je imala više padova nego uspona. Ne tražim izlike već uzrok i razlog da se neke stvari ne ponove pred finale sljedeće godine Olimpijskih igara. Nakon dva olimpijska zlata svi priželjkujemo treće, rekla je najbolja sportašica za 2019. godinu Sandra Perković.