Čačić: Svi se nadamo da će Varaždin opstati u Prvoj HNL

Varaždinska županija u suradnji s NK Varaždinom pokreće projekt Nogometne akademije koja će kroz desetak uzrasnih selekcija okupiti između 250 i 300 mladih nogometaša, a suradnju su najavili varaždinski župan Radimir Čačić i predsjednik NK Varaždina Stjepan Cvek.

Čačić je naglasio da su prema odluci Skupštine, koja je već prošle godine potvrdila suradnju, izvršili svoje obveze prema NK Varaždinu, odnosno da su kroz proračun osigurali 500 tisuća kuna. Dodao je da postoje brojni argumenti da se podrži rad mladih nogometaša kluba. Inače, Varaždinska županija pokušala je dogovoriti da ovu suradnju prate i druge općine i gradovi iz županije, no odazvale su se samo općine Visoko i Vinica.

- Uz financiranje koje ćemo osiguravati u kontinuitetu, podršku na takav jasan način daju općine Visoko i Vinica, što nije slučaj s ostalim jedinicama. NK Varaždin nema primjereno financiranje grada koji ima dva puta veći izvorni proračun od Županije. Ponovno ćemo ove godine razgovarati sa svima i nadam se da će barem još nekoliko općina i gradova prihvatiti ovako jasan i transparentan način financiranja, rekao je Čačić i dodao da NK Varaždin ima višestruko niži budžet od ostalih prvoligaških klubova.

- Razgovarali smo s izbornikom Zlatkom Dalićem o toj temi. Složili smo se oko toga da klub zaslužuje podršku. Svi se nadamo da će opstati u Prvoj HNL u interesu nogometa, sporta u cjelini, ali i u gospodarskom interesu. Svakako, ta priča nije balon od sapunice, nije nešto što se ne da vrlo jasnim brojevima i argumentima potvrditi. Uz bazičnu odluku Županije pokušat ćemo pomoći na sve druge načine gdje možemo, pojasnio je varaždinski župan.

Cvek je zahvalio na pomoći koja je posebno značajna za mlade nogometaše.

- Ovaj klub će graditi svoju perspektivu na vlastitim snagama. Podsjetio bih da je klub, kada je prije sedam godina ispao iz Prve HNL, igrao u finalu Kupa protiv Dinama, a u momčadi je bilo deset igrača iz vlastite škole, rekao je Cvek te dodao kako je od ukupnog broja igrača u tim mladih selekcijama njih 75 posto s područja Varaždinske županije te da njima treba stvoriti kvalitetne uvjete za njihov daljnji razvoj.

Kad je riječ o sredstvima, Cvek je istaknuo kako će se većina uložiti u Nogometnu akademiju, odnosno za podizanje kvalitete uvjeta rada, a manji dio potrošiti na uređenje stadiona.

- Nisu u najboljem stanju ni tereni, ni prostorije i tu imamo puno posla. Dosad je uloženo oko tri milijuna kuna, ali trebat će još dosta sredstava, rekao je Cvek na što se nadovezao Čačić dodajući da su stadioni u Hrvatskoj općenito u jako lošem stanju.

- Naš stadion, koji je bio zapušten, je među tri najljepša u Hrvatskoj, zaključio je Čačić.

Nogometna akademija NK Varaždina okuplja u 11 selekcija u kojima je između 250 i 300 igrača. Sve selekcije imaju licencirane trenere, a u Prvoj HNL natječu se pioniri, kadeti i juniori koji su trenutno na četvrtom mjestu prvenstvene ljestvice u svojoj uzrasnoj kategoriji.