'Slučaj Rusija' - Mateša za individualizaciju krivnje

Svjetska antidopinška agencija (WADA) zabranila je Rusiji nastup na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine. O "slučaju Rusija" naš novinar Lovorko Magdić razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom, koji je i jedan od članova odbora osnivača WADA-e.

Rusija izbačena s OI-ja u Tokiju i SP-a 2022.!

Martinac o suspenziji Rusije: WADA je odlučila ići oštro


- Prije svega, ovo je bila očekivana odluka. Ja sam član odbora osnivača WADA-e i za mene ta odluka ne predstavlja baš nikakvo iznenađenje. Ona je na tragu općeg raspoloženja koje proizlazi iz činjenice da se manipuliralo uzorcima, ali isto tako i na liniji je da oni koji nisu krivi mogu nastupiti, ali ne pod ruskom zastavom nego pod neutralnom zastavom, u slučaju Olimpijskih igara pod zastavom Međunarodnog olimpijskog odbora, a vjerojatno što se tiče nogometa pod zastavom FIFA-e, rekao je Mateša u razgovoru za Hrvatski radio.

- Ta saga s Rusijom i dopingom jednom ipak mora završiti. Bojim se da oni koji su pravi vinovnici toga nisu sportaši, zato je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach govorio da treba proširiti odgovornost na trenere, čelnike, odnosno ljude koji su u tom 'drugom dijelu', da je njihova odgovornost čak i puno veća nego sportaša, izjavio je predsjednik HOO-a.

- Rusija će se vjerojatno žaliti Sudu sportske arbitraže (CAS), ali trebalo bi kazniti one koji su krivi, a pustiti da se natječu oni koji s time nemaju veze. Uzmite u obzir da su događanja koja su predmet tih kontrola vezana za sportske događaje koji su bili možda prije pet-šest godina. Ovi sportaši koji su danas u žiži sportskih nastupa, potencijali za Olimpijske igre u Tokiju ili kasnije u Parizu tada su bili tinejdžeri, kaže Mateša koji smatra da krivnju treba individualizirati.

- Najlakše je suditi generalno, ja sam više za individualizaciju krivnje, a isto tako treba obuhvatiti i sve oni koji su oko sportaša. Moj osobni dojam je da se sve slomilo i slama na leđima sportašica i sportaša, a oni koji su na to imali puno veći utjecaj, treneri, liječnici, čelnici određenih federacija - oni su prošli 'ispod radara'. Vrlo vjerojatno će Rusija nastupiti pod neutralnom zastavom, ali će vjerojatno inzistirati da se ta priča jednom okonča. To ne može trajati 15 godina, to se mora u jednoj točci završiti. Ponavljam, bojim se da oni koji su najviše krivi neće biti dotaknuti ovim mjerama, dodao je Mateša te komentirao hrvatski sport u godini na izmaku.

- Mi smo čudo. Kad kažem 'mi', mislim na hrvatske sportašice i sportaše, u uvjetima u kojima funkcioniraju uz činjenicu da je Hrvatska zemlja koja najmanje izdvaja za sport u Europskoj uniji. Oni su pravo čudo i njima se čovjek jednostavno mora diviti. Kako će biti u sljedećoj godini? Naši nastupaju na 1060 natjecanja u 2020. uključujući i Europsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske igre, ali i druge velike sportske manifestacije, pa sami prosudite kakvo je stanje hrvatskih sportašica i sportaša u odnosu na neke druge djelatnosti, zaključio je čelni čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora.