Rekordni Europski tjedan sporta okupio više od 45.000 sudionika

S više od 45.000 sudionika, 28 športskih događanja, uključenim školarcima, mladima, ali i ljudima starije životne dobi u gradovima diljem Hrvatske, ovogodišnji Europski tjedan sporta u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) najuspješniji je u proteklih pet godina.

Mali jubilej ove inicijative koju je pokrenula Europska komisija zbog loših pokazatelja tjelesne aktivnosti u zemljama Europske unije, SDUŠ je obilježio u petak u Zagrebu nagradivši one najbolje.

- Iznimno smo zadovoljni što ovaj projekt u Hrvatskoj raste iz godine u godinu i što se pokazatelji tjelesne aktivnosti naših građana počinju mijenjati. Svjesni smo da je to proces koji traje, koji zahtijeva vrijeme, ali isto tako svjesni smo i njegove velike važnosti jer ovdje je prvenstveno pitanje bavljenja tjelesnom aktivnosti u svrhu zdravlja. Zbog toga je taj problem prepoznat i u Nacionalnom programu športa 2019-2026., a Europski tjedan sporta i poruka koju pronosi ta inicijativa jedan je od načina na koji možemo i želimo utjecati na to da Hrvatska bude što zdravija nacija, rekao je zamjenik državnog tajnika za šport Krešimir Šamija.

Veliko otvorenje na Europskom trgu u Zagrebu s više od 15.000 sudionika, razne manifestacije od Virovitice, Bjelovara, Zaboka, Kutine pa do Rijeke, Zadra i Splita, dani otvorenih vrata u sportskim i fitness centrima u svim dijelovima Hrvatske, školski dan na Cvjetnom trgu u Zagrebu pa atraktivni završetak Tjedna na #BeActive Nightu, noćno vježbanje na Zadarskoj rivi - Pozdrav Suncu i Morske orgulje, samo su neki od trenutaka po kojoj će se pamtiti Europski tjedan sporta 2019. godine.

Uz brojne zahvalnice svima koji iz godine u godinu doprinose kako bi ovaj projekt bio što bolji, Središnji državni ured za šport dodijelio je i posebne #BeCROactive nagrade u tri kategorije Radno mjesto, Obrazovna ustanova i Lokalni heroj.

Titula Lokalnog heroja pripala je Mariju Mlinariću, koji već dugi niz godina trenira i mijenja živote tisuće Hrvata. Njegov projekt "Zdrav život postaje navika" nudi polaznicima programa nutricionističke savjete, plan i program treninga "začinjenih" s puno zabave i motivacije. "Zdrav život postaje navika" namijenjen je svima bez obzira na dob, spol i tjelesnu spremnost, a tijekom tri godine projekt je potaknuo, motivirao i poboljšao život više od 500.000 ljudi.

U kategoriji Radno mjesto nagrada je pripala tvrtki Nestle Adriatic d.o.o. koja je ove godine organizirala vježbanje na radnom mjestu, dok je priznanje u kategoriji Obrazovna ustanova dobio vrtić "Dječji svijet" iz Varaždina koji već osam godina provodi program planinarenja s polaznicima njihovog vrtića.

Osim dodjele #BeCROactive nagrada Središnji državni ured za šport u istoj večeri uručio je i ugovore o subvencioniranju školovanja za 51 vrhunsku športašicu i športaša u ukupnoj vrijednosti od 378.566,10 kuna. S večeras uručenim ugovorima u akademskoj i školskoj godini 2019/20. Središnji državni ured za šport ukupno će sufinancirati školovanje 84 vrhunskih športašica i športaša u ukupnom iznosu od 742.724,17 kuna s obzirom da je do sada već bilo potpisano 33 ugovora.