Corriere delo Sport pod kritikama zbog naslova "Crni petak"

Čuveni talijanski list Corriere dello Sport našao se pod udarom kritika zbog naslova "Crni petak" u najavi derbija Serie A u petak između Intera i Rome. 

List je ispod naslova "Crni petak" stavio fotografije tamnoputih nogometaša Intera i Rome Belgijanca Romelua Lukakua i Engleza Chrisa Smallinga, a mnogi su to doživjeli kao rasizam. 

Roma je navela da je taj naslov "užasan", a Inter je na društvenim mrežama objavio da je "takvo neznanje o rasizmu potpuno neprihvatljivo". Reagirao je i Lukakuov menađer Federico Pastorleo, koji je kazao da je "kao Talijan bio posramljen zbog takvog naslova".


Corriere dello Sport je žurno reagirao na svojoj web-stranici, u kojoj su se branili da nije postojala namjera rasističkog vrijeđanja.

- Bijeli, crni, žuti. Negirati svaku razliku je tipična pogreška rasizma antirasizma. Crni petak je bio način da se slavi različitost. Ako to ne razumijete, onda je to zato što to ne možete ili ne želite razumijeti, navodi se u uvodniku lista.

Prošlog tjedna je svih 20 klubova Serie A priznalo da imaju problema sa rasizmom na svojim utakmicama, i na terenu i na tribinama.