Ugovori o subvenciji školarine za 33 vrhunske sportašice i sportaša

Ugovore o subvenciji školarine sa Središnjim državnim uredom za šport potpisalo je trideset i troje vrhunskih hrvatskih sportašica i sportaša, koji su za stjecanje stručnih kvalifikacija u školskoj i akademskoj 2019./2020. godini dobili ukupno 364 tisuće kuna.  

Pravo na subvenciju temeljem Natječaja za dodjelu subvencije dobili su: Marija Vrajić, Laura Štefanac, Nikolina Horvat i Nikolina Stepan (atletika), Petra Štruklec i Erik Fabian Kaurin (paraatletika), Melani Adamić - Golić, Tomislav Karaula, Deni Andrun Razić, Tihana Bonevska, Marko Mutak i Martina Zubčić Dušak (taekwondo), Ivan Krapić, Boris Pavlović, Ivo Brzica, Julija Božan, Matea Skelin i Tin Fabris (vaterpolo), Nenad Žugaj i Ivan Huklek (hrvanje), Gabrijela Skender i Lea Jugovac (skijanje), Valentina Gustin i Borna Petanjek (streljaštvo), Luka Obadić, Filip Bolčević, Bruno Kumpez i Alba Zoe Gržin (kajakaštvo), Paula Jukić (mačevanje), Josip Gruić (savate boks), Lea Deak (odbojka), Lea Bošković (tenis) te Vanja Vujić (sportski ples).

Prema riječima zamjenika državne tajnice za šport Krešimira Šamije, kada je 2016. godine osnovan Središnji državni ured na čelu s Janicom Kostelić izdvajanja za sport bila su 200 milijuna kuna, da bi u 2019. narasla na današnjih 400 milijuna kuna.

- Posebno mi je drago što većina dobitnika stipendije dolazi iz tzv. malih sportova, koji tijekom karijere ne mogu osigurati životnu egzistenciju, te što je među njima ima više žena, rekao je Šamija i izrazio zadovoljstvo što će većina dobitnika subvencija ostati u sportu i nakon završetka školovanja.