Uz olimpijce iz 1964. i 2020. obilježen Dan Japana u Hrvatskoj

U zagrebačkom Muzeju Mimara održan je Dan Japana u RH, iznimno sadržajan događaj koji je organiziralo Japansko veleposlanstvo u RH predvođeno veleposlanicom Misako Kaji.  

Upravo je japanskoj veleposlanici, istinskoj zaljubljenici u Hrvatsku i hrvatski sport, pripala uvodna riječ, a slijedili su pozdravni govori partnera u organizaciji - čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića.  

Sve je bilo u znaku predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju iduće godine, pa se u središnjem panelu pod nazivom Ništa nije nemoguće, dogodio susret dviju olimpijskih generacija. Osvajači vaterpolskog olimpijskog srebra iz Tokija 1964. - Zlatko Šimenc, Ivan Trumbić, Frano Nonković i Karlo Stipanić s vidljivom su se nostalgijom prisjetili tog događaja, a istovrsni sportski spektakl iduće godine u Tokiju najavili su evidentni olimpijac, gimnastičar Tin Srbić, te potencijalne olimpijke Kristina Tomić (taekwondo) i Ana Lenard (karate).

Događaj koji će uslijediti dva tjedna poslije na istim borilištima u japanskoj prijestolnici - Paraolimpijske igre 2020. godine, iz svog su kuta predstavili paraolimpijski kandidati za Tokio 2020.: Helena Dretar i Pavao Jozić, oboje predstavnici parastolnog tenisa, te Damir Juren iz paraboćanja. Dodatno bogatstvo panelu dali su trofejni vaterpolski olimpijci Tomislav Paškvalin i Dubravko Šimenc (nazočan u publici), kao i vrsni kondicijski trener Pero Kuterovac.

Projekt Hrvatske kuće u Tokiju predstavio je pomoćnik glavnog tajnika za marketing HOO-a Ranko Ćetković, koji je pojasnio da će prvi put u povijesti hrvatskog olimpizma taj prostor biti u sklopu Veleposlanstva RH u Japanu, što je dosad i najjeftinije rješenje Hrvatske kuće na olimpijskim igrama.

Obilježavanje Dana Japana izazvalo je veliku pozornost hrvatskih građana. U dugim redovima ispred Muzeja Mimara čekalo se za ispisanu poruku na japanskom jeziku, fotografiranje u tradicionalnoj japanskoj nošnji, kao i izradu ikebane ili origamija, u čemu su sudjelovali najmlađi posjetitelji.