Poljak Banka novi predsjednik WADE

Poljak Witold Banka novi je predsjednik Svetske anti-doping agencije (WADA) i na tom mjestu naslijedit će 78-godišnjeg Britanca Craiga Reedie, odlučeno je na kongresu WADE u poljskim Katowicama.

Poljski ministar sporta Banka (35) bio je jedini predsjednički kandidat, a mandat će mu početi od 1. siječnja naredne godine. On je već najavio kako namjerava povećati sredstva za borbu protiv dopinga i natjerati sve zemlje da usvoje nacionalne anti-doping programe.

- Moramo povećati proračun WADE koji je ove godine iznosio samo 32 milijuna eura. To je sramotno, to je proračun ispodprosječnog nogometnog kluba u Europi. Također, WADA će biti neovisna od bilo kakvog političkog utjecaja, kazao je Banka, koji s dolaskom na novu funkciju više neće biti član poljske vlade.

Reedie je na dužnosti šest godina, a Banka će biti četvrti čelnik agencije koja je osnovana 1999. godine, koju su dosad vodili Kanađanin Richard Pound i Australac John Fahey. Za dopredsjednicu je izabrana 43-godišnja Kineskinja Yang Yang, dvostruka olimpijska pobjednica u "short-tracku" iz 2002.