Zbrka u Premier ligi oko uporabe VAR-a

Tri mjeseca nakon početka sezone i uvođenja videotehnologije (VAR), u engleskom nogometu vlada zbunjenost i bijes trenera, nogometaša i navijača zbog nedosljedne uporabe tehnologije.

Premier liga je bila posljednja od pet velikih europskih liga koje su primijenile VAR, međutim nakon tri mjeseca na Otoku je sve više mišljenja kako je implementacija VAR-a otišla ukrivo. Sve je više sudačkih pogrešaka, a neke odluke su više nego zbunjujuće. Kritičari tvrde da Premier liga ne prodaje tehnologiju u svom punom potencijalu.

Mnogi se pitaju zašto suci u elitnom razredu engleskog nogometa ne koriste monitore uz teren. U prvih devet kola suci nijednom nisu koristili monitor za provjeru usprkos činjenici da je bilo nekoliko jasnih i očitih pogrešaka koje je trebalo ispraviti.

Naknadnom analizom je potvrđeno kako su Manchester City i West Ham oštećeni za kaznene udarce, Newcastle je jedan pogodak postigao iz zaleđa, a veznjak Leicestera Youri Tielemans je trebao biti isključen u susretu protiv Bournemoutha.

Menadžer engleskog prvaka Manchester Cityja Pep Guardiola sarkastično je kazao kako bi njegovi igrači trebali 'roniti' da bi suci provjerili radi li se o kaznenom udarcu, dok je njegov kolega na klupi Watforda Quique Sanchez Flores rekao kako je upotreba VAR-a vrlo subjektivna.

Menadžer europskog prvaka Liverpoola Jürgen Klopp 'poludio' je nakon što je u derbiju protiv Manchester Uniteda, Crvenim vragovima priznat pogodak premda je u početku akcije bio prekršaj nad igračem Redsa.

- Unitedu je priznat pogodak koji pokazuje brojne probleme koje VAR donosi, poručio je Klopp.

Zanimljivo, u 90 utakmica ove sezone nijedan kazneni udarac nije dosuđen VAR-om, niti je sudac otišao provjeriti svoju početnu odluku. Primjerice, u Bundesligi u prve 72 utakmice nakon pregleda VAR-om dosuđeno je 12 kaznenih udaraca.

- Igramo u Premier ligi, VAR sustav bi trebao biti savršen, a ako nije savršen, ne bismo ga trebali koristiti, izjavio je branič europskog prvaka Liverpoola Andy Robertson.

Zbog svega toga, ovoga tjedna sastat će se čelnici Premier lige i vodeći ljudi sudačke organizacije.

- Sudac uvijek ima pravo otići i pogledati na monitoru je li ispravno odlučio, sve je stvar izbora. Međutim, moramo paziti da provjere ne utječu previše na ritam utakmice, kazao je čelnik sudačke organizacije za Sky Sport Mike Riley.